До краја љета пуштање у саобраћај дионице Маховљани-Друговићи

Срна
До краја љета пуштање у саобраћај дионице Маховљани-Друговићи

Бањалука - До краја љета требало би да буде пуштено у саобраћај првих десетак километара друге дионице ауто-пута "9. јануар" Бањалука - Добој на правцу од петље "Маховљани" до лакташког села Друговићи, речено је Срни у Јавном предузећу /ЈП/ "Ауто-путеви Републике Српске".

Радови су при самом крају, а предузеће "Ауто-путеви Републике Српске" припрема неопходну документацију за издавање употребне дозоволе од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.


У ЈП "Ауто-путеви Републике Српске" истичу да ће одмах по завршетку друге дионице ауто-пута "9. јануар" Бањалука - Добој, на правцу од Бањалуке до Прњавора, започети изградња дионице Коридора "Пет це", на правцу од Кладара до Добоја у дужини од шест километара.

У току је припрема тендерске документације, као и рјешавање имовинско-правних односа на поменутој дионици, а с првим данима нове грађевинске сезоне 2018. године могли би да почну и први радови, речено је Срни у овом предузећу.

У оквиру реализације пројекта изградње мреже ауто-путева и брзих путева у Републици Српској, предузеће "Ауто-путеви Републике Српске" спроводи низ активности на припреми нових пројеката, чијом би реализацијом Република Српска добила нове километре висококвалитетних, савремених саобраћајница.

Осим пројеката првог приоритета, међу којима су и пројекти ауто-пута Бањалука-Млиништа, Бањалука-Приједор и Брчко-Бијељина-франица са Србијом, "Ауто-путеви Републике Српске" преговарају са потенцијалним страним партнерима и о другим правцима, који ће се, такође, наћи у мрежи ауто-путева и брзих путева.

Један од тих праваца је ауто-пут Вукосавље-Брчко, о којем је било ријечи на недавно одржаном састанку представника "Ауто-путева Републике Српске" и званичника "Кинеске Џиангси корпорације за међународну економску и техничку сарадњу", а резултат разговора је и потписани Меморандум о разумијевању и сарадњи на изради студијске и пројектне документације, те изградња ауто-пута Вукосавље-Брчко.

У вези са овим пројектом, до сада нису вођене никакве активности, односно, не постоји пројектно-планска документација, Студија изводљивости, Студија утицаја на животну средину и друга техничка документација, а нису вршена геолошка и друга неопходна истраживања.

Да би се уопште почело са реализацијом наведеног пројекта, постоји потреба да се прибави одговарајући ниво пројектне документације, односно потребно је да ЈП "Ауто-путеви Републике Српске" планирају израду студијске и пројектне документације, појашњавају у овом предузећу.

У Меморандуму о разумијевању дефинисане су прелиминарне активности које би могле довести до конкретних уговора за реализацију пројекта изградње ауто-пута Вукосавље-Брчко.

Наведени Меморандум нема обавезујући карактер, али је добра основа за почетак активности на реализацији овог пројекта.

Да су пројекти ЈП "Ауто-путеви Републике Српске" посебно интересантни кинеским партнерима, свједочи и чињеница да су двије кинеске компаније већ прилично одмакле у припреми два велика пројекта, и то пројекта ауто-пута Бањалука-Млиништа и Бањалука-Приједор-Нови Град.

У "Ауто-путевима Републике Српске" подсјећају да је са компанијом "Павер Чајна-Синохидро" потписан комерцијални уговор о изградњи прве дионице ауто-пута Бањалука-Млиништа, на дионици од Гламочана до Пута АВНОЈ-а, надомак Мркоњић Града, у дужини од 62 километра.

Уговор је, уз потребну студијску и пројектну документацију, достављен кинеској "Ексим банци" на еваулацију, послије чега се очекује позив на завршне преговоре о кредиту.

Друга компанија "Кинеска Шандонг група за међународну економску и техничку сарадњу" заинтересована је за изградњу ауто-пута на правцу од Бањалуке до Приједора, путем концесије. Иста компанија је у озбиљним преговорима и са "Жељезницама Републике Српске" о реконструкцији жељезничке пруге до Новог Града.

Потребни ниво документације за градњу ауто-пута већ је припремљен, те се приступило даљим преговорима о начину и моделу изградње.

Циљ ЈП "Ауто-путеви Републике Српске" јесте да се у Републици Српској обезбиједи континуитет реализације великих инфраструктурних пројеката, речено је Срни у овом предузећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана