Ђаци са тројкама мораће у занате

Драгана Келеч
Ђаци са тројкама мораће у занате

Бањалука - Средње школе у РС идуће године имаће строже критеријуме приликом уписа, јер ће бити уведен уписни праг који ће одређивати просјек, па свршени основци са слабим оцјенама неће моћи у техничке школе, већ ће морати уписати занате.

Ову новину при упису открио је министар просвјете и културе РС Дане Малешевић.

- Идуће године треба да одредимо уписни праг испод којег млади неће моћи у техничка занимања, већ ће морати уписати занате. Да ли ће то бити сви они са просјеком три, 3,5 или четири, још ћемо размотрити и одредити заједно са школама - истакао је Малешевић.

Према његовим ријечима, уписни праг у средње школе потребно је увести из више разлога, а посебно због тога што овогодишња одлука Владе да за 20 одсто буде повећан број уписаних у занатска занимања није до краја испоштована.

- Било је објашњења из неких школа да у њиховим срединама немају услове за образовање за поједина занатска занимања. Вјерујем да има и тога, јер је привреда доста у проблемима, али морамо тражити додатна рјешења - додаје Малешевић.

Идеју о увођењу уписног прага поздравили су и у средњим школама. Кажу да је то добар потез прије увођења мале матуре.

Предсједник Актива директора средњих школа у Приједору Валентина Совиљ сматра да ће са уписним прагом бити једноставније и школама и ђацима.

- Кад год су уписи у току, притиснути смо са једне стране прописима, а са друге жељама, и то прије свега родитеља. У данашње вријеме дјеца школе бирају најчешће вођена жељама родитеља - каже Совиљева.

Она истиче да је, поред уписног прага, мала матура најмјеродавнија форма која је већ годинама потребна нашем школству. Наглашава и да садашњи систем оцјењивања треба пооштрити, како бисмо добили реалнију слику знања ученика.

- Дефинитивно се нешто мора мијењати и сви смо спремни на промјене. У току је јавна расправа о закону о основном образовању, а у припреми је и радна група за измјене у средњем образовању, тако да вјерујем да ћемо на крају добити право рјешење - додала је Совиљева.

И предсједник Актива директора средњих школа у Добоју Спасоје Васиљевић каже да је уписни праг у средњим школама потребан колико и увођење мале матуре.

- Потребно је већ једном каналисати упис ученика у трећи и четврти степен - истиче Васиљевић.

Да би тај уписни праг био објективно реализован, неопходно је, како каже Васиљевић, донијети и адекватан правилник.

- Не желимо да дође до инфлације вуковаца и одличних ученика у основним школама и у то морају да се укључе и ресорно министарство и Педагошки завод РС, који ће пратити квалитет рада - додаје Васиљевић.

Увођење мале матуре увелико куца на врата наших школа. Недавно су завршене екстерне провјере међу ученицима деветих разреда из српског језика и математике, које су, у ствари, кључне припреме за малу матуру.

У Педагошком заводу РС кажу да ће многе методе које имају у Србији вјероватно примијенити и код нас када је у питању мала матура. Међутим, њено увођење прије свега зависи од тога када ће бити усвојен нови закон о основном образовању.

- Ресорно министарство треба да припреми правилнике и када све то буде спремно, можемо кренути са малом матуром - кажу у овом заводу.

Школовање за тржиште

Дане Малешевић сматра да је у идућем периоду потребно више учинити на промоцији свих дефицитарних занимања и у средњим школама, али и на факултетима.

- Увијек може више. Вјероватно је требало боље промовисати одређена занимања која ће младима дати могућност да се школују за тржиште, а не за бирое. Међутим, ту је и питање свијести родитеља, али и самих ђака. Код нас се у школу и даље иде са мишљу да би се мање радило. Морамо схватити да је то вријеме давно прошло - казао је Малешевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана