Đaci i prosvjetari dobijaju mjesečne karte

Dragana Keleč
Đaci i prosvjetari dobijaju mjesečne karte

Banjaluka - Prevoznici u Republici Srpskoj odlučili su juče da nastave sa izdavanjem mjesečnih karata za maj učenicima osnovnih škola i nastavnicima.

To su učinili, kako poručuju, da bi osnovcima i prosvjetarima obezbijedili nesmetan prevoz u nastavku školske godine. 

Dva dana ranije bili su im obustavili izdavanje karata, zbog nagomilanih dugova koje resorno Ministarstvo nije izmirilo prema njima.

Međutim, nova odluka je donesena nakon obećanja ministra prosvjete i kulture RS Dane Malaševića da će do 10. maja biti isplaćena tranša od 445.000 maraka, tačnije, dug za prevoz učenika za decembar, a ostala dugovanja do kraja školske godine.

- Najkasnije do 3. maja prevoznici očekuju i da će biti potpisan protokol između resornog Ministarstva i Udruženja saobraćaja i veza Privredne komore RS o aktivnostima na prevazilaženju problema izmirenja dospjelih potraživanja prevoznika - navedeno je u saopštenju Privredne komore RS.

Tim protokolom bi između ostalog trebalo biti definisano da Ministarstvo prosvjete sva dugovanja iz prošle godine prevoznicima isplati najkasnije do 10. maja.

- Protokol predviđa i da do kraja školske godine budu isplaćena sva dospjela dugovanja iz ove godine, kao i do početka nove školske godine sva dugovanja za prevoz učenika iz tekuće školske godine - ističu u saopštenju.

Protokolom će biti definisano i da se ugovaranje prevoza za đake u idućoj školskoj godini obavlja u konsultacijama i saradnji sa Udruženjem saobraćaja i veza Privredne komore RS.

- To će biti učinjeno da bi troškovi ugovorenog prevoza bili svedeni u tržišne okvire, da spriječimo zloupotrebe postupka javnih nabavki, kao i da se ostvare znatne uštede - dodaju u saopštenju.

Prevoznici u RS najavili su 12. aprila ove godine obustavu izdavanja mjesečnih karata za maj učenicima i nastavnicima, jer resorno Ministarstvo nije izmirilo dugove.

Poručili su da im je zbog višemjesečnih dugovanja ugroženo poslovanje, kao i da su na najvećem udaru mala preduzeća.

- Nagomilavaju nam se obaveze za nabavku repromaterijala i goriva, što može dovesti do gašenja malih preduzeća - upozorili su prevoznici.

Iz Sindikata obrazovanja nauke i kulture RS podsjećaju da su trenutna dugovanja resornog Ministarstva prema radnicima u prosvjeti i kulturi oko tri miliona maraka.

- Nadamo se da će ovaj problem oko prevoza đaka i prosvjetnih radnika napokon trajno biti riješen - poručili su iz Sindikata.

Prava na prevoz

Ministarstvo prosvjete i kulture RS plaća prevoz svim učenicima koji stanuju na udaljenosti većoj od četiri kilometra od škole, za šta je u prošloj godini izdvojeno više od 4,5 miliona maraka.

- Oko 21.000 učenika stanuje više od četiri kilometra udaljeno od škole -  podaci su Ministarstva.

Šta predviđa protokol:

sva dugovanja iz prošle godine prevoznicima treba da budu isplaćena najkasnije do 10. maja,

do kraja školske godine da budu isplaćena sva dospjela dugovanja iz ove godine,

do početka nove školske godine isplatiti sva dugovanja za prevoz učenika iz tekuće školske godine,

ugovaranje prevoza za učenike u idućoj školskoj godini biće obavljano u konsultacijama i saradnji sa Udruženjem saobraćaja i veza Privredne komore RS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana