Ђаци и просвјетари добијају мјесечне карте

Драгана Келеч
Ђаци и просвјетари добијају мјесечне карте

Бањалука - Превозници у Републици Српској одлучили су јуче да наставе са издавањем мјесечних карата за мај ученицима основних школа и наставницима.

То су учинили, како поручују, да би основцима и просвјетарима обезбиједили несметан превоз у наставку школске године. 

Два дана раније били су им обуставили издавање карата, због нагомиланих дугова које ресорно Министарство није измирило према њима.

Међутим, нова одлука је донесена након обећања министра просвјете и културе РС Дане Малашевића да ће до 10. маја бити исплаћена транша од 445.000 марака, тачније, дуг за превоз ученика за децембар, а остала дуговања до краја школске године.

- Најкасније до 3. маја превозници очекују и да ће бити потписан протокол између ресорног Министарства и Удружења саобраћаја и веза Привредне коморе РС о активностима на превазилажењу проблема измирења доспјелих потраживања превозника - наведено је у саопштењу Привредне коморе РС.

Тим протоколом би између осталог требало бити дефинисано да Министарство просвјете сва дуговања из прошле године превозницима исплати најкасније до 10. маја.

- Протокол предвиђа и да до краја школске године буду исплаћена сва доспјела дуговања из ове године, као и до почетка нове школске године сва дуговања за превоз ученика из текуће школске године - истичу у саопштењу.

Протоколом ће бити дефинисано и да се уговарање превоза за ђаке у идућој школској години обавља у консултацијама и сарадњи са Удружењем саобраћаја и веза Привредне коморе РС.

- То ће бити учињено да би трошкови уговореног превоза били сведени у тржишне оквире, да спријечимо злоупотребе поступка јавних набавки, као и да се остваре знатне уштеде - додају у саопштењу.

Превозници у РС најавили су 12. априла ове године обуставу издавања мјесечних карата за мај ученицима и наставницима, јер ресорно Министарство није измирило дугове.

Поручили су да им је због вишемјесечних дуговања угрожено пословање, као и да су на највећем удару мала предузећа.

- Нагомилавају нам се обавезе за набавку репроматеријала и горива, што може довести до гашења малих предузећа - упозорили су превозници.

Из Синдиката образовања науке и културе РС подсјећају да су тренутна дуговања ресорног Министарства према радницима у просвјети и култури око три милиона марака.

- Надамо се да ће овај проблем око превоза ђака и просвјетних радника напокон трајно бити ријешен - поручили су из Синдиката.

Права на превоз

Министарство просвјете и културе РС плаћа превоз свим ученицима који станују на удаљености већој од четири километра од школе, за шта је у прошлој години издвојено више од 4,5 милиона марака.

- Око 21.000 ученика станује више од четири километра удаљено од школе -  подаци су Министарства.

Шта предвиђа протокол:

сва дуговања из прошле године превозницима треба да буду исплаћена најкасније до 10. маја,

до краја школске године да буду исплаћена сва доспјела дуговања из ове године,

до почетка нове школске године исплатити сва дуговања за превоз ученика из текуће школске године,

уговарање превоза за ученике у идућој школској години биће обављано у консултацијама и сарадњи са Удружењем саобраћаја и веза Привредне коморе РС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана