Derventski osnovci za dlaku izbjegli tragediju - Samo se odjednom čulo: Autobus gori!

Danijela Stokanić
Derventski osnovci za dlaku izbjegli tragediju - Samo se odjednom čulo: Autobus gori!

Derventa - Oblak prašine odjednom je preplavio autobus dok smo bili između Cetinja i Podgorice. Samo nekoliko trenutaka kasnije osjetili smo miris paljevine, a učenici su povikali da autobus gori!

Ispričao je ovo "Glasu Srpske" učenik osmog razreda derventske Osnovne škole "Nikola Tesla" Siniša Vukman (14), koji je u utorak sa još 51 đakom putovao na matursku ekskurziju u Budvu kada je buknuo požar u autobusu. Vukman je ispričao da su nakon toga đaci istrčali iz autobusa, a nekoliko učenika pomoglo je u iznošenju kofera.

- Ubrzo su došli vatrogasci i ugasili vatru. Vidjeli smo poslije da je izgorio zadnji dio autobusa i nekoliko sjedišta - rekao je on i dodao da je po učenike došao drugi autobus i dovezao ih u hotel.

- Bili smo uplašeni, ali se sve srećno završilo. Pokušaćemo da zaboravimo na ovo i uživamo u ekskurziji. Važno je samo da niko nije povrijeđen - kazao je Vukman.

Učenike je prevozio autobus preduzeća ATP Brod, koji je angažovao STP Derventa.

Roditelji mališana kažu da su "umirali" od brige od trenutka kada je vijest procurila sve dok se nisu čuli sa direktorom škole Ljubišom Đurićem.

Za požar u autobusu majka Gordana Bojanić je čula od drugih roditelja, koji su takođe, kao i ona, bili prestravljeni.

- Uz to, moja kćerka Bojana je sve vrijeme bila nedostupna. To me je do kraja dotuklo. Od trenutka kad sam čula tu vijest do onog kad sam dobila svoje dijete na telefon umirala sam od brige. Tih pola sata neizvjesnosti za mene je bila kao vječnost - ispričala je Bojanićeva.

Dodala je da joj je kćerka ispričala da su im nastavnici zabranili da se javljaju na telefone, vjerovatno kako roditelji ne bi brinuli.

- Bojana mi je rekla da su se neko vrijeme vozili u autobusu punom dima. Na njihova pitanja vozač je rekao da ne brinu, da je sve u redu, sve do trenutka kada se djeca više nisu vidjela od dima. Vozač je tad zaustavio autobus, a djeca su izašla - rekla je Bojanićeva.

Otac učenice Katarine, Slaven Gojković kaže da je odmah po saznanju da je zapaljen autobus pozvao kćerku i ona se javila.

- Objasnila mi je šta se desilo i da su svi dobro. Na sreću, situacija nije bila ni blizu strašna kako je to predstavljeno u prvim informacijama koje su se pojavile na internetu - rekao je Gojković.

Zabrinutost nije krila ni tetka jednog od učenika koji je bio u ovom autobusu Ranka Kozomara.

- Ispričao nam je da su neka djeca ostala bez jakni i odjeće, dok je on uspio da spasi svoje stvari. Za ovaj incident neko treba da snosi odgovornost, jer je očigledno da autobus nije bio tehnički ispravan - rekla je Kozomara.

Direktor škole Ljubiša Đurić kazao je da će drugi autobus krenuti po djecu i dovesti ih kući nakon ekskurzije.

- Sve je u redu sa djecom, ništa se prestrašno nije desilo. Taj isti autobus je u petak vozio naše učenike na Sajam obrazovanja u Banjaluku, a nakon toga su nastavili put za Kozaru i Gradinu. Taj autobus je i prošli mjesec bio u Crnoj Gori i ništa se nije desilo - rekao je Đurić.

Dodao je da je sa svojim zamjenikom u stalnom kontaktu.

- Kad se sve to desilo, odmah sam počeo da obavještavam roditelje da su djeca dobro - kazao je Đurić.

Predstavnik preduzeća STP Derventa Branko Čolić istakao je da je autobus 2002. godište te da je odrađen tehnički pregled pred polazak, a registrovan je nekoliko dana ranije.

On naglašava da putnici nisu bili ugroženi te da je autobus zaustavljen kada se osjetio dim, da su svi izašli, vozači su ugasili plamen vatrogasnim aparatima, a petnaestak minuta kasnije ponovo se otvorio plamen.

U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove ističu da će nesreća koja se dogodila učenicima iz Dervente na ekskurziji u Crnoj Gori biti predmet vanredne kontrole narednih dana.

Radović

Prema riječima direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milije Radovića, kontinuirano kroz licenciranje prevoznika i tehničke preglede kontrolišu autobuse.

 - Te akcije su pojačane naročito početkom školske godine. Autobusi rjeđe učestvuju u saobraćajnim nesrećama nego putnički automobili, ali kad učestvuju, veće su i posljedice. Sasvim sigurno da treba češće kontrolisati autobuse - rekao je Radović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana