Дервентски основци за длаку избјегли трагедију - Само се одједном чуло: Аутобус гори!

Данијела Стоканић
Дервентски основци за длаку избјегли трагедију - Само се одједном чуло: Аутобус гори!

Дервента - Облак прашине одједном је преплавио аутобус док смо били између Цетиња и Подгорице. Само неколико тренутака касније осјетили смо мирис паљевине, а ученици су повикали да аутобус гори!

Испричао је ово "Гласу Српске" ученик осмог разреда дервентске Основне школе "Никола Тесла" Синиша Вукман (14), који је у уторак са још 51 ђаком путовао на матурску екскурзију у Будву када је букнуо пожар у аутобусу. Вукман је испричао да су након тога ђаци истрчали из аутобуса, а неколико ученика помогло је у изношењу кофера.

- Убрзо су дошли ватрогасци и угасили ватру. Видјели смо послије да је изгорио задњи дио аутобуса и неколико сједишта - рекао је он и додао да је по ученике дошао други аутобус и довезао их у хотел.

- Били смо уплашени, али се све срећно завршило. Покушаћемо да заборавимо на ово и уживамо у екскурзији. Важно је само да нико није повријеђен - казао је Вукман.

Ученике је превозио аутобус предузећа АТП Брод, који је ангажовао СТП Дервента.

Родитељи малишана кажу да су "умирали" од бриге од тренутка када је вијест процурила све док се нису чули са директором школе Љубишом Ђурићем.

За пожар у аутобусу мајка Гордана Бојанић је чула од других родитеља, који су такође, као и она, били престрављени.

- Уз то, моја кћерка Бојана је све вријеме била недоступна. То ме је до краја дотукло. Од тренутка кад сам чула ту вијест до оног кад сам добила своје дијете на телефон умирала сам од бриге. Тих пола сата неизвјесности за мене је била као вјечност - испричала је Бојанићева.

Додала је да јој је кћерка испричала да су им наставници забранили да се јављају на телефоне, вјероватно како родитељи не би бринули.

- Бојана ми је рекла да су се неко вријеме возили у аутобусу пуном дима. На њихова питања возач је рекао да не брину, да је све у реду, све до тренутка када се дјеца више нису видјела од дима. Возач је тад зауставио аутобус, а дјеца су изашла - рекла је Бојанићева.

Отац ученице Катарине, Славен Гојковић каже да је одмах по сазнању да је запаљен аутобус позвао кћерку и она се јавила.

- Објаснила ми је шта се десило и да су сви добро. На срећу, ситуација није била ни близу страшна како је то представљено у првим информацијама које су се појавиле на интернету - рекао је Гојковић.

Забринутост није крила ни тетка једног од ученика који је био у овом аутобусу Ранка Козомара.

- Испричао нам је да су нека дјеца остала без јакни и одјеће, док је он успио да спаси своје ствари. За овај инцидент неко треба да сноси одговорност, јер је очигледно да аутобус није био технички исправан - рекла је Козомара.

Директор школе Љубиша Ђурић казао је да ће други аутобус кренути по дјецу и довести их кући након екскурзије.

- Све је у реду са дјецом, ништа се престрашно није десило. Тај исти аутобус је у петак возио наше ученике на Сајам образовања у Бањалуку, а након тога су наставили пут за Козару и Градину. Тај аутобус је и прошли мјесец био у Црној Гори и ништа се није десило - рекао је Ђурић.

Додао је да је са својим замјеником у сталном контакту.

- Кад се све то десило, одмах сам почео да обавјештавам родитеље да су дјеца добро - казао је Ђурић.

Представник предузећа СТП Дервента Бранко Чолић истакао је да је аутобус 2002. годиште те да је одрађен технички преглед пред полазак, а регистрован је неколико дана раније.

Он наглашава да путници нису били угрожени те да је аутобус заустављен када се осјетио дим, да су сви изашли, возачи су угасили пламен ватрогасним апаратима, а петнаестак минута касније поново се отворио пламен.

У Републичкој управи за инспекцијске послове истичу да ће несрећа која се догодила ученицима из Дервенте на екскурзији у Црној Гори бити предмет ванредне контроле наредних дана.

Радовић

Према ријечима директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милије Радовића, континуирано кроз лиценцирање превозника и техничке прегледе контролишу аутобусе.

 - Те акције су појачане нарочито почетком школске године. Аутобуси рјеђе учествују у саобраћајним несрећама него путнички аутомобили, али кад учествују, веће су и посљедице. Сасвим сигурно да треба чешће контролисати аутобусе - рекао је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана