Brčko: Za sumnjive poslove htjeli da isplate četiri miliona

Goran Maunaga
Brčko: Za sumnjive poslove htjeli da isplate četiri miliona

Brčko - Vlada Brčko distrikta, umjesto da prioritetno riješi probleme stanovništva pogođenog poplavama, pokušala je da više od četiri miliona maraka novca namijenjenog rješavanju tog problema, hitno isplati velikom broju firmi za radove i nabavke za koje se ne zna ni kako, pa čak ni da li su izvršeni.

Tvrdi to poslanik SP-a u Skupštini Brčko distrikta Perica Burgić napominjući da taj prijedlog Vlade nije prošao na sjednici Skupštine jer za to nije bilo dovoljno glasova. On je od policijskih agencija, istražnih i pravosudnih institucija zatražio sprovođenje istrage.

- Pokušano je da se to provuče na brzinu, bez ikakve provjere firmi i urađenih poslova. Riječ je o oko 3,5 miliona KM dobijenih rebalansom budžeta plus 600.000 maraka izdvojenih iz budžetskih rezervi. Zakon o javnim nabavkama u vanrednim okolnostima prestaje da važi, pa se po hitnom postupku tada nabavilo svašta - kaže Burgić. Precizirao je da je odlukom Vlade predviđeno da novac bude isplaćen firmama koje su navodno izvodile radove i nabavljale raznu robu - od sjemena do raznih materijala.

- U to kako su nabavke rađene, kakva je roba nabavljena kao i u fakture u Skupštini uopšte nismo imali uvid - kaže Burgić.

Naglašava da kada je Skupština trebalo da glasa o odluci Vlade o izdvajanju sredstava nije bilo skupštinskog kvoruma.

- Čak ni mnogi od 22 poslanika pozicije nisu smjeli da glasaju za takav prijedlog jer su uvidjeli da postoji sukob interesa pojedinaca koji se dovode u vezu sa vlasnicima firmi koje su navodno izvršile radove. I njima je bilo jasno da tu ima svega, a ko je s kim povezan treba istražiti - naglasio je Burgić.

Burgić očekuje da u vezi s tim Pravobranilaštvo i sve nadležne agencije provjere "pokušaj pljačke stanovnika" od strane Vlade za koju kaže da je "formirana na principu ličnih, a ne opštih interesa".

- Jedan od razloga što pojedinci iz opozicije nisu glasali za taj prijedlog je i to što nisu dovoljno "namireni" i što prohtjevi pojedinih nisu zadovoljeni. Interesantno je da je SDS dio vlasti, a da o tome pričaju kao da su opozicija. A sada se na neke vrše i pritisci da glasaju "za" - zaključio je Burgić.

Dodao je da, s druge strane, poplavljeno stanovništvo nije popisano kako treba, da su upisani i oni koji nisu ni poplavljeni te da komisije moraju ponovo da obave svoj posao, što je još jedan veliki problem. 

U toku jučerašnjeg dana nismo uspjeli da stupimo u kontakt sa nadležnima u Vladi Brčko distrikta.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana