Брчко: За сумњиве послове хтјели да исплате четири милиона

Горан Маунага
Брчко: За сумњиве послове хтјели да исплате четири милиона

Брчко - Влада Брчко дистрикта, умјесто да приоритетно ријеши проблеме становништва погођеног поплавама, покушала је да више од четири милиона марака новца намијењеног рјешавању тог проблема, хитно исплати великом броју фирми за радове и набавке за које се не зна ни како, па чак ни да ли су извршени.

Тврди то посланик СП-а у Скупштини Брчко дистрикта Перица Бургић напомињући да тај приједлог Владе није прошао на сједници Скупштине јер за то није било довољно гласова. Он је од полицијских агенција, истражних и правосудних институција затражио спровођење истраге.

- Покушано је да се то провуче на брзину, без икакве провјере фирми и урађених послова. Ријеч је о око 3,5 милиона КМ добијених ребалансом буџета плус 600.000 марака издвојених из буџетских резерви. Закон о јавним набавкама у ванредним околностима престаје да важи, па се по хитном поступку тада набавило свашта - каже Бургић. Прецизирао је да је одлуком Владе предвиђено да новац буде исплаћен фирмама које су наводно изводиле радове и набављале разну робу - од сјемена до разних материјала.

- У то како су набавке рађене, каква је роба набављена као и у фактуре у Скупштини уопште нисмо имали увид - каже Бургић.

Наглашава да када је Скупштина требало да гласа о одлуци Владе о издвајању средстава није било скупштинског кворума.

- Чак ни многи од 22 посланика позиције нису смјели да гласају за такав приједлог јер су увидјели да постоји сукоб интереса појединаца који се доводе у везу са власницима фирми које су наводно извршиле радове. И њима је било јасно да ту има свега, а ко је с ким повезан треба истражити - нагласио је Бургић.

Бургић очекује да у вези с тим Правобранилаштво и све надлежне агенције провјере "покушај пљачке становника" од стране Владе за коју каже да је "формирана на принципу личних, а не општих интереса".

- Један од разлога што појединци из опозиције нису гласали за тај приједлог је и то што нису довољно "намирени" и што прохтјеви појединих нису задовољени. Интересантно је да је СДС дио власти, а да о томе причају као да су опозиција. А сада се на неке врше и притисци да гласају "за" - закључио је Бургић.

Додао је да, с друге стране, поплављено становништво није пописано како треба, да су уписани и они који нису ни поплављени те да комисије морају поново да обаве свој посао, што је још један велики проблем. 

У току јучерашњег дана нисмо успјели да ступимо у контакт са надлежнима у Влади Брчко дистрикта.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана