Bakterije vrebaju iz šampona i kupki

Cvija Mrkonjić
Bakterije vrebaju iz šampona i kupki

Banjaluka - Prilikom kontrole uvoza kozmetike Inspektorat Republike Srpske u prošloj godini utvrdio je povećan broj bakterija u dvije pošiljke u kojima se nalazilo 800 pakovanja šampona i 48 kupki.

Prema podacima Inspektorata, iz spornih pošiljki uzeta su 163 uzorka koja su poslata na laboratorijsku analizu, a neispravna sredstva za održavanje higijene bila su porijeklom iz Srbije.

- Pošiljke koje se uvoze moraju imati uvjerenje zemlje izvoznice o bezbjednosti pošiljke za ljudsku upotrebu, kao i urednu deklaraciju svih kozmetičkih preparata - objasnili su u Inspektoratu RS.

Inspekcija kontroliše kozmetiku i u unutrašnjem prometu, a u 2014. godine uzeto je 30 uzoraka kozmetike sa tržišta čija analiza nije pokazala neispravnosti.

- Laboratorijskim analizama je kontrolisan sadržaj olova, kadmijuma i mikrobiološka ispravnost, a svi uzorci su bili uredni i ocijenjeni su kao bezbjedni za ljudsku upotrebu - naveli su u Inspektoratu RS.

Dermatovenerolog u Univerzitetskoj bolnici - Klinički centar Banjaluka Đuka Ninković-Baroš navela je da je lani pregledano 21.500 pacijenata sa dermatološkim problemima.

- Među pacijentima koji nam se jave često ima onih koji dođu sa alergijama na kozmetička sredstva, bez obzira na proizvođača - rekla je Ninković-Baroš i dodala da su u prva tri mjeseca ove godine pregledana 5.292 pacijenta.

Prema njenim riječima, bilo koja kozmetika može izazvati neželjene reakcije, a najčešće dolazi do iritacija koje nastaju nekoliko časova nakon nanošenja sredstva, a manifestuju se osjećajem pečenja, svraba i zatezanja kože.

- Većina alergijskih reakcija izazvana je parfemima i konzervansima, ali je veoma važno i voditi računa o roku upotrebe kozmetičkih preparata - kaže Ninković-Baroš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana