Бактерије вребају из шампона и купки

Цвија Мркоњић
Бактерије вребају из шампона и купки

Бањалука - Приликом контроле увоза козметике Инспекторат Републике Српске у прошлој години утврдио је повећан број бактерија у двије пошиљке у којима се налазило 800 паковања шампона и 48 купки.

Према подацима Инспектората, из спорних пошиљки узета су 163 узорка која су послата на лабораторијску анализу, а неисправна средства за одржавање хигијене била су поријеклом из Србије.

- Пошиљке које се увозе морају имати увјерење земље извознице о безбједности пошиљке за људску употребу, као и уредну декларацију свих козметичких препарата - објаснили су у Инспекторату РС.

Инспекција контролише козметику и у унутрашњем промету, а у 2014. године узето је 30 узорака козметике са тржишта чија анализа није показала неисправности.

- Лабораторијским анализама је контролисан садржај олова, кадмијума и микробиолошка исправност, а сви узорци су били уредни и оцијењени су као безбједни за људску употребу - навели су у Инспекторату РС.

Дерматовенеролог у Универзитетској болници - Клинички центар Бањалука Ђука Нинковић-Барош навела је да је лани прегледано 21.500 пацијената са дерматолошким проблемима.

- Међу пацијентима који нам се јаве често има оних који дођу са алергијама на козметичка средства, без обзира на произвођача - рекла је Нинковић-Барош и додала да су у прва три мјесеца ове године прегледана 5.292 пацијента.

Према њеним ријечима, било која козметика може изазвати нежељене реакције, а најчешће долази до иритација које настају неколико часова након наношења средства, а манифестују се осјећајем печења, свраба и затезања коже.

- Већина алергијских реакција изазвана је парфемима и конзервансима, али је веома важно и водити рачуна о року употребе козметичких препарата - каже Нинковић-Барош.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана