Зворник: Одржана Светосимеонска академија

Зворник: Одржана Светосимеонска академија 26.02.2018 23:44 | Срна

Зворник - У Дому омладине у Зворнику вечерас је одржана Светосимеонска академија у част творца српске државе Стефана Немање.

Организатор ове традиционалне манифестације је Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ "Просвјета", а покровитељ Град Зворник.

Предсједник зворничке "Просвјете" Раде Перић рекао је у пригодној бесједи да је Стефан Немања назначајнији српски владар, чија владавина представља преломни период у историји српског народа.

"До његове појаве мало је познато историјских података о српским владарима и српској државности, а Немања је успио да уједини српска племена и постане велики српски жупан Рашке, творац моћне државе у средњем вијеку и родоначелник лозе Немањића, која је владала Србијом наредних 200 година", рекао је Перић.

Он је подсјетио да је Стефан Немања са сином Светим Савом утемељивач Српске православне цркве, градитељ школа, болница и велики задужбинар многих манастира.

"Многи манастири из доба Немањића налазе се широм српских подручја, као што су Тавна, Папраћа, Ловница, Озрен, Возућа, Рача, Милешева и многи други", рекао је Перић.

Он је навео да је Стефан Немања у позној доби предао власт сину Стефану Првовјенчаном, као и да се замонашио у манастиру Студеница 1196. године, а након тога отишао на Свету Гору код сина Светог Саве, гдје су саградили највећу српску задужбину Хиландар.

Перић је додао да је монах Симеон преминуо у манастиру Хиландар, а да су његове мошти 1208. године пренесене у манастир Студеница, гдје се и сада налазе.

У оквиру Светосимеонске академије, наступило је Прво зворничко пјевачко друштво "Изворник", те ученици Техничког школског центра и Основне школе "Свети Сава" из Зворника.

Перић је уручио књижевну награду Станиславу Томићу, аутору књиге "Висина дубине", коју је зворничка "Просвјета" прогласила за најбољу у 2017. години.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица