Zaposleni u Domu zdravlja Han Pijeska štrajkom traže šest plata

Danijela Stokanić, Anita Janković Rečević
Zaposleni u Domu zdravlja Han Pijeska štrajkom traže šest plata

Han Pijesak - Zaposleni u Domu zdravlja Han Pijesak juče su ponovo stupili u štrajk, zbog, kako kažu, neispunjenja svih njihovih zahtjeva, te hitno traže isplatu zaostalih šest plata i uplatu doprinosa.

Medicinari ove zdravstvene ustanove ističu da je rad sveden na minimum te da usluge pružaju samo hroničnim bolesnicima, hitnim slučajevima, trudnicama i djeci. Dodaju da neće odustati od svojih zahtjeva, među kojima je i regulisanje statusa direktora ove zdravstvene ustanove.

Predsjednik Sindikalne organizacije Doma zdravlja Han Pijesak Milena Mandić istakla je da im je od posljednjeg štrajka, koji je bio krajem septembra, uplaćena jedna od obećane dvije plate.

- Opština je uplatila nešto novca za račune ustanova, od čega ni marka nije otišla na plate. Svakodnevno su nam obećavali isplatu i druge plate, ali je nismo dobili zbog čega smo se odlučili na novi štrajk - kazala je Mandićeva.

Dodala je da Fond zdravstvenog osiguranja RS redovno izmiruje svoje obaveze prema ustanovi, ali to, kako kaže, nije dovoljno. Od Poreske uprave RS, kako kaže Mandićeva, stigla je opomena zbog kašnjenja uplate doprinosa za jul.

- Nama se duguje ukupno šest plata, a posljednju smo dobili u oktobru za april - naglasila je Mandićeva. Kaže da je od 25 radnika većina na rubu egzistencije.

- Pojedini žive sami i plata im je jedini izvor prihoda. Većina nas ima kredite, tako i kad dobijemo platu ona će otići za otplatu dugova - istakla je Mandićeva.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Han Pijesak Radojka Golijan istakla je da će zaposlenima narednih dana biti isplaćena još jedna plata.

- Mislim da je sve ovo ishitreno i da je u pozadini štrajka sasvim nešto drugo u odnosu na razloge koje su naveli. Vlada RS i lokalna zajednica su preduzeli određene korake, ali problem su neisplaćeni dugovi iz proteklih pet godina - kazala je Golijan.

Načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić istakao je da je štrajk radnika opravdan te da ova lokalna zajednica Domu zdravlja pomaže onoliko koliko je u mogućnosti.

- U budžetu opštine za 2018. godinu za potrebe Doma zdravlja planirano je 140.000 KM. Do kraja godine lokalna zdravstvena ustanova od opštine će dobiti 100.000 maraka. Opština sve što obeća i ispuni - kazao je Ostojić.

Dodao je da je nedavno dobio anonimnu prijavu o kriminalu u Domu zdravlja, zbog čega je u ovu zdravstvenu ustanovu poslao kontrolu, čiji je zadatak da ispita poslovanje od 2008. do 2016. godine, jer su u tom periodu nagomilana velika dugovanja.

Bogdanić

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić rekao je da se lokalne zajednice i menadžment u domovima zdravlja moraju aktivnije uključiti u rješavanje problema u ovim zdravstvenim ustanovama.

Komentarišući štrajkove u pojedinim domovima zdravlja, Bogdanić je rekao da su Fond zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo zdravlja doznačili sredstva potrebna za liječenje stanovništva, ali nisu u mogućnosti da finansiraju zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana