Za punije šume 2,78 miliona dolara

Anita Janković
Za punije šume 2,78 miliona dolara

Banjaluka - U pošumljavanje, obnovu protivpožarnih puteva i nabavku sadnica, kao i razvoj cjelokupnog sektora šumarstva u Srpskoj biće uloženo 2,78 miliona dolara.

Ove aktivnosti predviđene su "Projektom održivog upravljanja šumama i krajolicima", a novac za njegovu realizaciju u Srpskoj i FBiH obezbijedio je Globalni fond za zaštitu životne sredine (GEF). Projekat u RS sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a "Šume Srpske" su glavni korisnik granta.

- Ukupan iznos granta, odobrenog od strane GEF-a, je 5,57 miliona dolara. Novac je podijeljen RS i FBiH i plasira se putem Svjetske banke - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Istakli su da će projektom biti obuhvaćeni brojni šumsko-uzgojni radovi, te da je s ciljem zaštite biodiverziteta izgrađena lovačka kuća u Posebnom lovištu "Kamenica".

Nabavljena su i dva protivpožarna vozila sa tankovima i pumpama visokog pritiska, vrijednosti 150.000 KM.

U Ministarstvu su istakli da će pumpe koristiti Centar za gazdovanje kršom u Trebinju.

Dodali su da su obnovljena 23 kilometra protivpožarnih šumskih puteva, te da su pošumljena 373 hektara goleti na svim šumsko-privrednim područjima.

- Na 76 mikrolokacija je zasađeno 750.000 sadnica - kazali su u Ministarstvu.

Prema njihovim riječima, nabavljena je najsavremenija oprema za proizvodnju kontejniranog sadnog materijala koja je instalirana u Centralnom rasadniku u Stanovima.

- Na ovaj način omogućena je proizvodnja sadnica vrhunskog kvaliteta koja će zadovoljiti potrebe "Šuma Srpske", ali i okruženja - dodali su u resornom ministarstvu.

Načelnik Odjeljenja za strateško planiranje i održivo gazdovanje šumama pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Marković ističe da je ovaj projekat od velikog značaja za RS.

- Riječ je o projektu kojim je osavremenjena rasadnička proizvodnja, povećane su površine pod šumom, te su unaprijeđene šumske kulture. Rekonstrukcijom protivpožarnih puteva povećana je bezbjednost, odnosno zaštita šuma od požara - rekao je Marković.

Projekat održivog upravljanja šumama i krajolicima sprovodi se od 2014. i trajaće do 2019. godine.

Šta je do sada realizovano

- Rekonstruisana 23 kilometra protivpožarnih puteva

- Zasađeno 750.000 sadnica

- Nabavljena protivpožarna vozila

- Nabavljena oprema za proizvodnju sadnica

- Izgrađena lovačka kuća

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana