За пуније шуме 2,78 милиона долара

Анита Јанковић
За пуније шуме 2,78 милиона долара

Бањалука - У пошумљавање, обнову противпожарних путева и набавку садница, као и развој цјелокупног сектора шумарства у Српској биће уложено 2,78 милиона долара.

Ове активности предвиђене су "Пројектом одрживог управљања шумама и крајолицима", а новац за његову реализацију у Српској и ФБиХ обезбиједио је Глобални фонд за заштиту животне средине (ГЕФ). Пројекат у РС спроводи Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, а "Шуме Српске" су главни корисник гранта.

- Укупан износ гранта, одобреног од стране ГЕФ-а, је 5,57 милиона долара. Новац је подијељен РС и ФБиХ и пласира се путем Свјетске банке - кажу у Министарству пољопривреде.

Истакли су да ће пројектом бити обухваћени бројни шумско-узгојни радови, те да је с циљем заштите биодиверзитета изграђена ловачка кућа у Посебном ловишту "Каменица".

Набављена су и два противпожарна возила са танковима и пумпама високог притиска, вриједности 150.000 КМ.

У Министарству су истакли да ће пумпе користити Центар за газдовање кршом у Требињу.

Додали су да су обновљена 23 километра противпожарних шумских путева, те да су пошумљена 373 хектара голети на свим шумско-привредним подручјима.

- На 76 микролокација је засађено 750.000 садница - казали су у Министарству.

Према њиховим ријечима, набављена је најсавременија опрема за производњу контејнираног садног материјала која је инсталирана у Централном расаднику у Становима.

- На овај начин омогућена је производња садница врхунског квалитета која ће задовољити потребе "Шума Српске", али и окружења - додали су у ресорном министарству.

Начелник Одјељења за стратешко планирање и одрживо газдовање шумама при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Марковић истиче да је овај пројекат од великог значаја за РС.

- Ријеч је о пројекту којим је осавремењена расадничка производња, повећане су површине под шумом, те су унапријеђене шумске културе. Реконструкцијом противпожарних путева повећана је безбједност, односно заштита шума од пожара - рекао је Марковић.

Пројекат одрживог управљања шумама и крајолицима спроводи се од 2014. и трајаће до 2019. године.

Шта је до сада реализовано

- Реконструисана 23 километра противпожарних путева

- Засађено 750.000 садница

- Набављена противпожарна возила

- Набављена опрема за производњу садница

- Изграђена ловачка кућа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана