За породилишта у Дервенти и Добоју траже сламку спаса

Милијана Латиновић
За породилишта у Дервенти и Добоју траже сламку спаса

Бањалука - Породилишта у Дервенти и Добоју по свему судећи неће успјети до краја године да се модернизују и направе операциону салу, због чега им пријети катанац, а челници тих општина покушаће да убиједе надлежне да врате на снагу правила по којима су до сада радили.

Породилишта у оквиру домова здравља у овим локалним заједницама функционишу читав вијек, а запослени истичу да су свјесни да недостатак операционе сале представља ризик, али да затварање породилишта није рјешење.

- Новим правилником се тражи да ванболничка породилишта имају операционе сале, што је неизводиво и немогуће - казао је директор дервентског Дома здравља Мирко Шаран и додао да годишње обаве 160 порођаја. Шаран каже да велики ризик представља транспорт жена, које би у случају да породилиште буде затворено биле принуђене да путују десетине километара до добојске болнице.

У Дому здравља Прњавор кажу да ће се свим силама борити за опстанак породилишта које у овој општини постоји још од периода Аустроугарске.

- Тражићемо измјену правилника, да породилишта опстану и раде онако како је рађено и до сада. Из општине имамо обећање да ће грантовима помоћи финансирање - рекла је директорица ове здравствене установе Свјетлана Малић апелујући на надлежне да измијене правилник и омогуће породиљама да се порађају у прњаворском породилишту.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш каже да су и он и грађани ове општине против затварања породилишта.

- Ако за опстанак постоје законске сметње, имамо одборнике из Прњавора, па нека их отклоне, а ако је проблем Правилник, нека га ресорно министарство промијени - казао је Томаш.

Опстанак породилишта подржава и начелник општине Дервента Милорад Симић, те додаје да је неопходно водити рачуна о сигурности породиља и беба.

- Ако је породилиште могло функционисати до сада, не видим разлог да сад буде затворено - рекао је Симић.

Посланик у Народној скупштини РС Игор Жунић, који је из Дервенте каже да у техничком погледу домови здравља не могу испунити услове.

- Сматрамо да њихов опстанак има смисла и да правилник треба мијењати. Свјесни смо ризика, али они постоје и у болницама. Разговараћемо у Парламенту РС о измјени овог правилника - рекао је Жунић.  

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић поновио је у петак да породилишта у овим општинама имају рок до краја године да испуне услове из правилника како би могли наставити да раде.

- Министарство не затвара породилишта, само тражимо да се поштује закон. Не може се порођај обављати без операционе сале и анестезиолога - казао је Богданић и додао да је сулудо да се граде савремени аутопутеви који воде до здравствених центара у Бањалуци и Добоју, а да се породиље порађају у неусловним породилиштима у Дервенти и Прњавору.

Кадар

Игор Жунић каже да је највећи проблем обезбиједити кадар.

- Ниједан од ова два дома здравља не може да обезбиједи по два анестезиолога који ће дежурати сваки дан и чекати пород - рекао је Жунић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана