Za jubilej Elektrokrajine prikupljeno 100 doza krvi

Ivana Kardum
Za jubilej Elektrokrajine prikupljeno 100 doza krvi

Banjaluka - Jubilarnom 20. akcijom davanja krvi koju je organizovalo preduzeće “Elektrokrajina” u petak, prikupljeno je 100 doza dragocjene tečnosti.

Darujući kapi života, u ovu plemenitu akciju uključili su se i kolektivi koji su u bratskim vezama sa  “Elektrokrajinom” a to su radnici “Elektrodistribucije Kragujevac”, “Hidroelekrane na Trebišnjici” iz Trebinja, “Hidroelekratne na Drini” iz Višegrada, “Rudnika i termoelektrane Ugljevik”. Prvi put bili su tu i radnici banjalučke operativne jedinice  “Elektroprenosa BiH”.

Šef kabineta uprave “Elektrokrajine” Predrag Klincov rekao je da je  Aktiv dobrovoljnih davalaca ove kompanije broji više od 430 članova, što ga svrstava među najmasovnije u Republici Srpskoj.

- Prosječno godišnje damo oko 400 doza ove dragocjene tečnosti,  a akcije organizujemo dva puta godišnje, i to u aprilu i septembru. Takođe, redovno se odazovemo na sve hitne pozive Zavoda za transfuziju krvi - istakao je Klincov.

Dodao je da  prisnu, gotovo bratsku saradnju sa partnerskim firmama njeguju već duži niz godina, tako što se na isti način odazivaju sličnim akcijama koje se organizuju i u njihovim gradovima.

Nezaobilazni dio ove humanitarne akcije već godinama su  radnici “Elektrodistribucije Kragujevac”.

- Radujemo se svaki put kada krenemo u Banjaluku jer osim humanosti posebno nam je drago druženje sa našom braćom iz  “Elektrokrajine” koji takođe učestvuju u našim akcijama ovog tipa. Prvi put sam ovdje i oduševljena prijemom i gradom  - rekla je Ivana Milosavljević iz “Elektrodistribucije Kragujevac”.

Predstavnik društva dobrovoljnih davalaca krvi “Rudar” iz Ugljevika Milan Marković  dao je krv  čak 97 puta.

- U Banjaluci sam dobio 98. pečat u knjižici. Biti dobrovoljni davalac krvi znači svakom dozom spasiti ljudski život, a sebe oplemeniti i učiniti većim čovjekom. Krv darujem od 1981. godine  - rekao je Marković.

I Trebinjci rado dolaze

I radnici “Hidroelektrane na Trebišnjici” iz Trebinja predvođeni predsjednikom Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Stevom Mandeganjom svake godine učestvuju u akciji “Elektrokrajine”.

- Dolazim iz grada koji ima izrazito veliki broj davalaca krvi.  Znajući da ovim činom pružam pomoć onima kojim je zaista potrebna, krv sam do sada dao 51 put, a konkretno u Banjaluci sam svake godine - kazao je Mandeganja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana