За екскурзију стигао нерегистрован аутобус

Драгана Келеч
За екскурзију стигао нерегистрован аутобус

Бањалука - Родитељи, ученици и руководство Основне школе "Јован Дучић" у Залужанима код Бањалуке остали су у шоку када је полиција пред сами полазак ђака на екскурзију зауставила аутобус јер је утврђено да је нерегистрован.

Родитељи кажу да су дјеца са нестрпљењем чекала путовање у Србију, али је пред сами полазак услиједило разочарење.

- Не могу да вјерујем шта се десило. Због овог пропуста неко мора да одговара - рекао је отац једног од малишана који је са другарима у сриједу ујутро ипак отпутовао на екскурзију, али у аутобусу другог превозника.

Екскурзију је организовала туристичка агенција "Миг турс" из Бањалуке, а основци су требали да путују у два аутобуса. Један је био власништво поменуте агенције, а други је изнајмљен од фирме "Смиљић". Саобраћајна полиција утврдила је, међутим, да "Смиљићев" аутобус није регистрован. Његов полазак на пут одмах је забрањен, а ђаци су неколико сати морали да чекају да стигне нови аутобус, којим су и отпутовали.

Директор Основне школе "Јован Дучић" Ранкица Пушић истиче да је организација екскурзије текла одлично све до самог поласка ђака.

- Нисмо имали ни најмањи проблем ни са агенцијом "Миг турс" ни са родитељима. Ништа није наговјештавало да ће настати проблем. Таман кад сам се поздравила са ђацима, пришао ми је полицајац и саопштио да "Смиљићев" аутобус није регистрован и да не може да крене на пут. Кад се нисам срушила од шока - казала је Пушићева и додала да је одмах ангажовала аутобус превозника "Кесић", којим су ђаци кренули пут Србије.

Власник туристичке агенције "Миг турс" Милосав Гатарић каже да су спорни аутобус изнајмили од агенције "Смиљић" и да су они једини кривци за пропуст.

- На екскурзију смо одвели 84 ђака. Ево нас на Златибору. Нисмо могли знати да аутобус није регистрован. То су требали да знају у агенцији "Смиљић", која нам га је изнајмила. Ријеч је о одличном аутобусу, али очигледно да је неко заказао и тај неко треба да буде и санкционисан - казао је Гатарић.

Власник фирме "Смиљић" Недељко Смиљић каже да имају сву документацију за регистрацију и да је само фалило да буде ударен печат у саобраћајну дозволу.

- Аутобус је регистрован 26. маја. Имам и полису и уредан налаз са техничког прегледа. Десило се да је мој референт за регистрацију аутобуса отишао 26. маја на шалтер када су му рекли да постоји нека казна за фирму и да не могу да ударе печат у саобраћајну дозволу. Било је око 18 часова, банке су биле затворене и нисмо стигли да платимо казну - истакао је Смиљић.

Додао је да ће некога због овог инцидента тужити, јер има комплетну документацију.

- Моја фирма је у овом случају оштећена. МУП РС не може да забрани регистрацију возила зато што постоји некаква казна. Тужићу и новинаре који буду писали да аутобус није регистрован - казао је Смиљић.

У Центру јавне безбједности Бањалука јуче нисмо успјели да добијемо информације о овом случају.

 

Правилник о извођењу излета, екскурзија и школе у природи

- директор школе обавезан да најкасније 48 часова прије путовања обавијести МУП РС о превознику, мјесту и времену поласка ученика и броју ангажованих возила

- прије поласка, обавезно се обавља контрола испуњености свих услова из безбједности у саобраћају

- ако се прије почетка путовања установи да превозник не испуњава услове, директор неће дозволити почетак путовања

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана