Za banju dovoljna uputnica porodičnog ljekara

Milijana Latinović
Za banju dovoljna uputnica porodičnog ljekara

Banjaluka - Osobama sa invaliditetom i amputircima u Republici Srpskoj od idućeg mjeseca za odlazak na medicinsku rehabilitaciju u banje biće dovoljna samo uputnica porodičnog ljekara, bez prijedloga specijaliste, što do sada nije bio slučaj.

Predviđeno je to novim Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja prava na produženu medicinsku rehabilitaciju koji će početi da se primjenjuje od 1. aprila ove godine.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS pojašnjavaju da su, uvažavajući prijedloge udruženja koja okupljaju osobe sa amputacijama, paraplegijom i tetraplegijom, a koje imaju pravo na rehabilitaciju u trajanju od 14 dana godišnje, pojednostavili procedure odlaska u banju.

- Novim pravilnikom predviđeno je i da se djeci do 15 godina starosti može odobriti medicinska rehabilitacija svake godine ako za to postoje indikacije - rekli su u Fondu.

Novina je i to što će odobravanje i zakazivanje prijema na rehabilitaciju od aprila obavljati komisija Fonda zdravstva. Izuzetak su, navode u Fondu, Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" i Specijalna bolnica "Mlječanica", gdje će pacijente kao i do sada upućivati porodični ljekari na prijedlog specijaliste.

- Pomenutim novinama nastojimo da poboljšamo dostupnost produžene medicinske rehabilitacije svim osiguranicima kojima je ona neophodna, ali i da unaprijedimo kontrolu i spriječimo zloupotrebe ovog prava - istakli su u Fondu.

Predsjednik Organizacije amputiraca UDAS RS Željko Volaš ističe da će pojednostavljene procedure odlaska na banjsku rehabilitaciju omogućiti brži i lakši oporavak osobama sa invaliditetom.

- Boravak u banjama veoma je značajan za amputirce i paraplegičare kako bi što duže očuvali preostali dio radne i zdravstvene sposobnosti i spriječili dodatno pogoršanje zdravstvenog stanja. Pored medicinskog, tamo se i psihofizički oporavljamo - rekao je Volaš.

Pedijatar Branislav Lolić ističe da je za svaku pohvalu to što se novim pravilnikom djeci koja imaju određene zdravstvene probleme omogućava medicinska rehabilitacija svake godine.

- Djeca sa cerebralnom paralizom ili nekim urođenim anomalijama trebaju što više fizikalne terapije, a osnovni problem zdravstva uvijek je to što je novca mnogo manje u odnosu na potrebe, pa se tu traži balans. Na svemu moramo štedjeti, ali ne smijemo na djeci - rekao je Lolić.

Dužina rehabilitacije

U Fondu zdravstvenog osiguranja ističu da će komisija odlučivati i o trajanju medicinske rehabilitacije, a ne ustanova u koju se pacijent upućuje.

- U slučaju da se pacijent direktno iz bolnice premješta u ustanovu za rehabilitaciju, o tome su zdravstvene ustanove obavezne da nas obavijeste - naveli su iz Fonda zdravstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana