За 414 пољопривредника општине Соколац одобрено 99.690 литара горива

Срна
За 414 пољопривредника општине Соколац одобрено 99.690 литара горива

Соколац - На подручју општине Соколац укупно су регистрована 962 пољопривредна газдинства и одобрено 99.690 литара регресираног горива за 414 пољоприведника у првој подјели.

У другој подјели могло би бити обухваћено још 530, уколико до 15. маја ажурирају податке у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге /АПИФ/


"Гориво није одобрено за власнике пољопривредних газдинстава који нису ажурирали податке у АПИФ-у до почетка прве подјеле регресираног горива за прољећну сјетву, па зато позивамо соколачке пољопривреднике да то учине до 15. маја да би добили дизел гориво у другој расподјели", поручио је
виши стручи сарадник за пољопривреду општине Соколац Славиша Кнежевић.

Он је рекао Срни да регресирано гориво нису добили дужници за преузети репроматеријал од Дирекције за робне резерве Републике Српске из 2011. године.

Кнежевић је навео да право на регресирано гориво за пољопривредну производњу ове године не могу остварити и пољопривредници чије су обрадиве површине мање од једног хектара.

Према његовим ријечима, за пољопривреднике општине Соколац ове године је одобрена мања укупна количина горива због измјене у Правилнику о подстицајима за развој пољопривреде и села за 2018. годину према коме је предвиђено 30 литара горива по хектару покошене површине и 100 литара горива по хектару оранице.

"То је разлог што соколачки пољопривредници нису задовољни одобреним количинама регресираног горива, с обзиром на то да се на овом брдско-планинском подручју највише баве сточарством, односно припремањем кабасте исхране кошењем, због чега су и одобрене мање количине горива", истакао је Кнежевић.

Он је истакао да је велики број од укупно 414 пољопривредника већ преузео гориво на двије бензинске станице - "Нешковић" и "Нестро петрола" на Сокоцу.

Крајњи рок за преузимање регресираног дизел горива, по цијени нижој за 0,60 КМ од тржишне, је 30. новембар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана