Vlasnika doma iz Gradiške terete za utaju 108.000 maraka

Danijela Stokanić
Vlasnika doma iz Gradiške terete za utaju 108.000 maraka

Gradiška - Poreska uprava RS podnijela je izvještaj Okružnom tužilaštvu Banjaluka protiv vlasnika Doma za penzionere i stara lica “Medik Ugrenović” Gradiška Mirka Ugrenovića zbog sumnje da je utajom poreza i doprinosa oštetio budžet Srpske za 108.131 marku.

Kako su objasnili u Poreskoj upravi, izvještaj protiv vlasnika Doma “Medik Ugrenović”, koji već treću godinu radi uprkos zabrani i kaznama nadležnih, podnesen je u julu prošle godine, a riječ je o krivičnom djelu. U banjalučkom Okružnom tužilaštvu su istakli da je u toku istraga, zbog čega ne mogu saopštiti više informacija.

S druge strane, Ugrenović tvrdi da je “čist kao suza”, te da nadležni inspektor za vrijeme kontrole nije utvrdio pravo činjenično stanje.

- Dinara jednog nisam dužan Srpskoj. Poresku upravu sam dobio na sudu u februaru ove godine, sad mi nije jasno zbog čega toliko traje ta procedura - rekao je Ugrenović.

Dodao je da će u konsultacijama sa advokatom preduzeti mjere protiv odgovornih. Podsjetio je da nema rješenje resornog ministarstva za rad jer je u selu slaba struja, a nemaju ni javni vodovod, nego se vodom snabdijevaju pomoć hidrofora.

- Radim sve što je u mojoj moći kako bih riješio taj problem i konačno dobio rješenja nadležnog ministarstva - istakao je Ugrenović.

U domu trenutno boravi deset korisnika. Republička inspekcija je kontrole ove ustanove počela 2015. godine kada su od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske dobili rješenje da dom ne ispunjava uslove za rad. Inspektor je u oktobru 2015. obavio kontrolu i donio rješenje kojim se domu zabranjuje obavljanje djelatnosti socijalne zaštite dok ne obezbijedi rješenje resornog ministra o ispunjenosti uslova. Pomenutoj ustanovi u četiri navrata nadležna inspekcija je izrekla i novčane kazne i to u ukupnom iznosu od 9.500 KM, jer je obavljala djelatnost, a nije ispunila uslove.

Uslovi

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite rješenje za rad izdaje na osnovu pravilnika koji je u oktobru prošle godine stupio na snagu. Pravilnik nalaže da domovi za stare, između ostalog, moraju biti smješteni u objekat koji je priključen na telefonsku, električnu, javnu vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Ukoliko ne postoji javna vodovodna mreža, objekat treba da bude snabdijevan higijenski ispravnom tekućom vodom i slično. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana