Вјетар од 110 километара на час носио све пред собом

Милијана Латиновић, дописници
Вјетар од 110 километара на час носио све пред собом

Бањалука - Неколико стотина домаћинстава у Српској остало је без електричне енергије, а јак олујни вјетар чупао је дрвеће, кровове и пластенике.

На удару олујног невремена јуче су били и становници Бањалуке. Дежурни метеоролог у Хидрометеоролошком заводу РС Милица Ђорђевић истакла је да је јак вјетар, који је дувао брзином од 110 километара на сат, порушио стабла на неколико локација у ужем центру града. Наглашава да је ово био један од најјачих удара вјетра на територији Бањалуке од када се врше мјерења.

- Невријеме је трајало кратко, али је температура за то вријеме пала за готово седам степени - рекла је Ђорђевићева и додала да су нагла промјена времена и хладан ваздух захватили сјеверозападне крајеве и полако се премјештају према сјеверу и истоку. Становници бањалучке улице Саве Мркаља кажу да не памте овако јаке ударе вјетра.

- Зачуо се јак тресак, вика, а кад сам погледао кроз прозор, дрво је било на аутомобилима испред куће - казао је Бањалучанин који није желио да му објавимо име.

И раднице у супермаркету удаљеном свега неколико метара од мјеста незгоде истичу да су од уплашених купаца сазнале шта се десило. На срећу, нико није повријеђен, али су људи, како истичу продавачице, уплашени и узнемирени улазили у супермаркет и препричавали какав је хаос напољу.

Оборено дрвеће изазвало квар на електромрежи

Због олујног невремена на подручју општине Соколац без струје је остало око 300 домаћинстава. У Радној јединици "Електродистрибуције" Соколац истичу да је дрвеће потргало водове на далеководу Каљина. Додају да су екипе на терену и чине све што је у њиховој моћи да отклоне квар. Без струје је остало и 500 домаћинстава у Хан Пијеску. Порушено дрвеће је проузроковало квар на четири далековода: Љесковац, Пјеновац, Залуковик и Хан Крам. Кварови на далеководима узроковали су и прекид снабдијевања водом на подручју ове општине, а вјетар је рушио цријеп са кућа и зграда.

- Цијело јутро поправљам цријеп, штета је огромна - рекао је мјештанин Раде Савчић. Олујни удари порушили су стабла.

- Радници Шумског газдинства "Височник" су на терену и утврђују насталу штету - рекли су у овом предузећу.

Вјетар је донио неприлике и становницима Вишеграда, а 800 домаћинстава у овој општини од јуче је без струје. Управник Радне јединице "Електродистрибуције" Вишеград Радојко Сташевић рекао је да додатне муке задаје и пожар на трафо-станици у селу Хан Брдо. Прекида у снабдијевању електричном енергијом током дана било је и на подручју Бањалуке, Приједора, Бијељине и Прњавора.

Причињена огромна штета

Снажан вјетар открио је и римокатоличку цркву Светог Иве у селу Штивор код Прњавора, гдје живе припадници италијанске националне заједнице. Процјењује се да је на објекту причињена штета од око 10.000 марака. Мјештани већ од данас планирају акције како би кров био оспособљен.

Невријеме није заобишло ни општину Фоча.

- Катастрофа, однесени су кровови са кућа, штала и колиба. Вјетар је чупао стабла и ломио гране, огромна је штета у воћњацима - испричао је мјештанин Ђеђева Павле Вуловић.

Мјештанин Анђелко Вељовић казао је да сељани читав дан поправљају кровове и санирају штету. 

Из Службе Цивилне заштите општине Сребреница рекли су да су оштећени кровови на многим кућама и помоћним објектима, а велику штету претрпјели су и пољопривредници, јер је вјетар покидао велики број пластеника.

Регион

Јака киша и јужни вјетар захватили су јуче Далмацију, гдје су таласи висине два метра поплавили задарску риву.
Због јаких удара вјетра на отвореном мору у прекиду су трајектне линије. Због кише је отежан саобраћај у средњој и сјеверозападној Хрватској, Истри, на хрватском приморју, у Горском Котару, Лици и у дијелу Далмације.

За подручје Војводине издато је упозорење у виду наранџастог метеоаларма због најављеног вјетра са олујним ударима, док је у Црној Гори на снази црвени метеоаларм.

Прогноза

Метеоролози за данас најављују на југу и истоку кишу и сусњежицу, а у вишим предјелима и снијег. У осталим крајевима биће суво и хладно вријеме, те слаб и промјенљив вјетар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана