Вишеграду враћено скоро 10 милиона КМ

СРНА
Вишеграду враћено скоро 10 милиона КМ

Бањалука - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Горан Лончаревић рекао је да је Вишеграду за двије и по године, од како се реализује пројекат Андрићград, враћено скоро 10 милиона КМ од уложених средстава.

Лончаревић је рекао да је од саме идеје пројекта до његове реализације, општина Вишеград усвојила 16 одлука у вези са Андрићградом које су усвојене једногласно.

Он је додао да су усвојена и три наративна финансијска извјештаја у вези са изградњом града од камена, као и извјештај представника Скупштине општине у Скупштини акционара Андрићграда.

"Када се наводе сумње да је у Андрићграду нешто нерегуларно, онда би оне требало да буду конкретне и поткрепљене аргументима", нагласио је Лончаревић, подсјетивши да, након истека концесије, сва имовина Андрићграда остаје општини Вишеград и Влади Републике Српске.

Он је подсјетио да је у Андрићград до сада уложено 33 милиона КМ и да је изграђено 28.000 метара квадратних простора.

Коментаришући медијске наводе о нетранспарентности приликом реализације овог пројекта, Лончаревић је нагласио да је изградња пословне зграде "Хидроелектрана на Дрини" реализована кредитом идејног творца Андрићграда Емира Кустурице у износу од 8,5 милиона КМ уз хипотеку на његовој имовини.

Он је прецизирао да је процјену вриједности зграде урадила кућа из Београда "КПМГ", са којом се сложио и овлаштени судски извршитељ, док је набавка проведена у складу са законом о јавним набавкама БиХ.

"Одјељење за урбанизам општине Вишеград издало је одобрење за грађење, као и употребну дозволу, а након свих ових корака и комисије која је прегледала објекат, дошло је до његове куповине", појаснио је Лончаревић.

Према његовим ријечима, наведених 10 милиона КМ општини је враћено кроз грађевинску оперативу, плате запослених, као кроз досадашње функционисање пројекта.

"Све ово је с циљем да се разбије мит о нетранспарентности, јер постоје финансијски извјештаји и зна се гдје је новац одлазио", рекао је Лончаревић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана