Више од 4.000 дјеце припремљено за полазак у школу

Агенције
Више од 4.000 дјеце припремљено за полазак у школу

Приједор - Програм припреме за полазак у школу ове године успјешно је прошло око 4.440 дјеце у 41 предшколској установи и 79 школа у Републици Српској, а намјера Министарства просвјете и културе Републике Српске јесте да се из године у годину повећава број дјеце у предшколском образовању и васпитању, преносе агенције.

Програм припреме за полазак у школу трајао је три мјесеца, за његову реализацију Министарство просвјете и културе Републике Српске и UNICEF издвојили су 500.000 КМ, а симболично је завршен данас у Основној школи “Бранко Радичевић” у Петрову код Приједора.

- Истраживања показују да се све оно што се пропусти у периоду прије поласка у школу у образвном смислу врло тешко надокнади у каснијим годинама, због чега је веома битно да се дјеца што раније укључе у било какав вид организованог рада са њима - рекла је виши стручни сарадник за предшколско образовање и васпитање у Министарству просвјете и културе Српске Наташа Цвијановић.

Према њеним ријечима, због малог обухвата дјеце предшколским образовањем и васпитањем, Република Српска је на дну љествице, а стратешко опредјељење ресорног министарства је да се тај проблем ријеши и кроз програме припреме за школу и друге предшколске образовне програме.

Директор Основне школе “Бранко Радичевић” у Петрову, у општини Приједор Милосава Пранић каже да је у овој школи први пут реализован програм припремне наставе и да га је похађало 22 од будућих 24 првачића.

- Програм је више него користан и за дјецу и за учитеље, али и за цијелу школу јер се дјеца короз програм навикну на рад у групи, на атмосферу у школи и науче доста корисних ствари које им увелико олакша школско градиво - рекла је Пранићева и захвалила ресорном министарству и UNICEF-у који су омогућили реализацију програма.

Програм припреме дјеце у години пред полазак у школу Министарство просвјете и културе Републике Српске реализује већ три године. Прве године програмом је обухваћено око 2.000 дјеце, друге године око 3.000 дјеце, док је ове године обухват дјеце био највећи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана