Више од 4.000 дјеце припремљено за полазак у школу

Више од 4.000 дјеце припремљено за полазак у школу 31.05.2013 14:23 | Агенције

Приједор - Програм припреме за полазак у школу ове године успјешно је прошло око 4.440 дјеце у 41 предшколској установи и 79 школа у Републици Српској, а намјера Министарства просвјете и културе Републике Српске јесте да се из године у годину повећава број дјеце у предшколском образовању и васпитању, преносе агенције.

Програм припреме за полазак у школу трајао је три мјесеца, за његову реализацију Министарство просвјете и културе Републике Српске и UNICEF издвојили су 500.000 КМ, а симболично је завршен данас у Основној школи “Бранко Радичевић” у Петрову код Приједора.

- Истраживања показују да се све оно што се пропусти у периоду прије поласка у школу у образвном смислу врло тешко надокнади у каснијим годинама, због чега је веома битно да се дјеца што раније укључе у било какав вид организованог рада са њима - рекла је виши стручни сарадник за предшколско образовање и васпитање у Министарству просвјете и културе Српске Наташа Цвијановић.

Према њеним ријечима, због малог обухвата дјеце предшколским образовањем и васпитањем, Република Српска је на дну љествице, а стратешко опредјељење ресорног министарства је да се тај проблем ријеши и кроз програме припреме за школу и друге предшколске образовне програме.

Директор Основне школе “Бранко Радичевић” у Петрову, у општини Приједор Милосава Пранић каже да је у овој школи први пут реализован програм припремне наставе и да га је похађало 22 од будућих 24 првачића.

- Програм је више него користан и за дјецу и за учитеље, али и за цијелу школу јер се дјеца короз програм навикну на рад у групи, на атмосферу у школи и науче доста корисних ствари које им увелико олакша школско градиво - рекла је Пранићева и захвалила ресорном министарству и UNICEF-у који су омогућили реализацију програма.

Програм припреме дјеце у години пред полазак у школу Министарство просвјете и културе Републике Српске реализује већ три године. Прве године програмом је обухваћено око 2.000 дјеце, друге године око 3.000 дјеце, док је ове године обухват дјеце био највећи.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица