Virtuozi iz školske klupe Osnovne muzičke škole Branko Smiljanić iz Gradiške

Milan Vujić
Virtuozi iz školske klupe Osnovne muzičke škole Branko Smiljanić iz Gradiške

Gradiška - Ljubav prema muzici, požrtvovanje i jaka volja donijeli su učenicima Osnovne muzičke škole "Branko Smiljanić" iz Gradiške lovorike muzičkih šampiona Srpske.

Vrijedni i nadareni đaci su od početka godine sa 12 međunarodnih takmičenja donijeli čak 27 nagrada. Najbolji među najboljima je dvanaestogodišnji pijanista Vasilije Pucar, učenik trećeg razreda, koji je proglašen za laureata Međunarodnog takmičenja pijanista u Bijeljini. Osvojivši maksimalan broj bodova Pucar je pobijedio ne samo u svojoj kategoriji, nego je postao šampion cjelokupnog takmičenja na kojem se okupilo oko 300 učesnika.

- Konkurencija je bila jaka, kao i na svakom međunarodnom takmičenju, ali vjerovao sam da mogu pobijediti, jer sam puno vježbao - kaže Pucar koji je osvajao mnogobrojna prva mjesta i u Beogradu, Šapcu i Sarajevu.

Violinistkinja Iva Ristić, baš kao i ostali učenici, vrijedno se pripremala za odlazak u Sremsku Mitrovicu i Bečej, gdje je učestvovala na Festivalu gudača i Međunarodnom takmičenju violinista. Osmogodišnja djevojčica kaže da je mnogo vježbala, a trud se isplatio i vratila se sa dvije prve nagrade.

Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju pijanista u Smederevu pripala je i Đorđu Kuzmanoviću. Kolekciju nagrada obogatili su i harmonikaši koji su iz Istočnog Sarajeva donijeli četiri druge nagrade, a sa istim "plijenom" vratili su se i violinisti sa takmičenja u Bečeju.

Direktor škole Ivan Ristić kaže da njihovi učenici već godinama u kontinuitetu bilježe zapažene rezultate na svim takmičenjima.

- Gradiška ima mnoštvo talentovanih muzičara. Tajna je u predanom radu djece i nastavnika i izuzetno dobre saradnje sa roditeljima - ističe Ristić.

Takav pristup garantuje nove uspjehe koji će biti ukrašeni notama.

Đaci

Osnovnu muzičku školu "Branko Smiljanić" pohađa 200 učenika u Gradišci uključujući i područno odjeljenje u Kozarskoj Dubici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana