Vidić: U najam izdata isključivo zemlja u vlasništvu opštine Čapljina

Srna
Vidić: U najam izdata isključivo zemlja u vlasništvu opštine Čapljina

Čapljina - Načelnik opštine Čapljina Smiljan Vidić rekao je danas Srni da navodi iz pisma predsjednika Srpskog nacionalnog društva "Prebilovci" Milenka Jahure nisu tačni i da je opština Čapljina u najam ili u koncesiju dala oko 500 hektara zemljišta na području opštine za sadnju smilja i maslina, te da je izdata isključivo opštinska zemlja.

"Nekoliko hektara zemlje izdali smo i na području sela Prebilovci. To je brdo gdje treba uložiti ogroman novac. Prema našim papirima, to je opštinska zemlja. Mi nemamo nikavu namjeru ugroziti bilo koga ili dati nečiju zemlju. Odgovorno tvrdim da naš katastar ne bi dao zeleno svjetlo da se ta parcela izda da ona nije opštinsko vlasništvo", istakao je Vidić.


Na konstataciju da je u prilogu Jahurinog pisma poslat i zemljišno-knjižni izvadak na kome se navode imena i prezimena vlasnika navedene parcele, Vidić kaže da on "ne zna čija je to zemlja nekad bila, niti je to istraživao, već se vodio postojećim stanjem".

Vidić je istakao i da je po zakonu o najmu, odnosno Zakonu o koncesijama, parcelu moguće dati na korištenje najviše 20, odnosno 25 godina, a ne nikako 99, te da ne zna na koliko je godina izdato zemljište u Prebilovcima, ali da nije više od 25.

Predsjednik Srpskog nacionalnog društva /SND/ "Prebilovci" iz Beograda Milenko Jahura zatražio je danas u otvorenom pismu od načelnika opštine Čapljina Smiljana Vidića da javnosti objasni kako je zemlju koja je u vlasništvu 232 srpske porodice iz Prebvilovaca izdao trećim licima na 99 godina, te stavi van snage te ugovore i zemlju vrati selu i njegovim stanovnicima.

"Prebilovčani su bili i ostali faktički posjednici-držaoci pomenute parcele. To je njihovo pravno vlasništvo i posjed. Izdavanje dijela parcele u zakup trećim licima je nezakoniti i ništavi akt vlasti i čin diskriminacije pravih vlasnika i posjednika", tvrdi Jahura u otvorenom pismu Vidiću.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana