Ватрогасци остали без одијела и обуће

Милијана Латиновић
Ватрогасци остали без одијела и обуће

Бањалука - Хватајући се укоштац са пожарима који су љетос харали херцеговачким селима, ватрогасци су остали без одијела и обуће, а ватрена стихија уништила им је и напртњаче, цријева за гашење и возила.

Борба са пламеном у херцеговачким селима трајала је данима, а неколико пута ватра је дошла до кућа, али је већа штета, захваљујући брзој интервенцији ватрогасаца, спријечена.

Требињски ватрогасци угасили су 215 пожара и одбранили 44 села, а у борби са пламеном стихијом остали су без готово пола ватрогасне опреме.

- Уништена су одијела и обућа 32 ватрогасца, затим цријева и напртњаче, а од 17 возила са којима смо ушли у борбу са пожаром, више немамо ниједно које је потпуно исправно - рекао је старјешина територијалне ватрогасне јединице Требиње Трипо Ћук и додао да су им надлежни обећали надокнадити штету како би идућу годину дочекали спремни.

Пуне руке посла овог љета имали су и ватрогасци у Љубињу, а штета коју су претрпјели мјери се хиљадама марака.

- Изгорјеле су нам униформе, чизме, гуме на возилима, нешто цријева и око 50 напртњача. Штета је око 12.000 марака - истакао је старјешина територијалне ватрогасне јединице Љубиње Миодраг Илић и додао да им је општина обећала помоћи да купе нове униформе.

Он је казао да су недавно добили и возило из Бањалуке, те да је у току набавка возила вриједности око 120.000 КМ, за које је новац одобрио Ватрогасни савез РС. Нису били поштеђени ни ватрогасци у Берковићима који су угасили 33 пожара.

- Не знам тачно колика је штета, али вјерујемо да ћемо је успјети санирати уз помоћ општине. Од Ватрогасног савеза РС добили смо 4.000 КМ за набавку нових напртњача - рекао је старјешина добровољног ватрогасног друштва у Берковићима Момо Милићевић.

Предаха није било ни за ватрогасце у Билећи, којима су муке задавали пожари на неприступачним и минираним теренима.

- Терен је био неприступачан, горјела је шума и ту нам је страдало највише опреме. Приликом сваке интервенције на пожаришту имали смо неки квар на возилима. Штета је била око 15.000 КМ - рекао је старјешина ватрогасне јединице у Билећи Радомир Радмиловић и додао да не памти да је иједна година прије била као ова, јер су имали око 200 интервенција.

Хеликоптер

Ватрогасци у Српској све наде полажу у Хеликоптерски савез РС, који ће за неколико мјесеци из Италије добити савремени хеликоптер којим ће моћи гасити пожаре. Директор овог сервиса Бобан Кустурић рекао је раније да ће уз хеликоптер добити и опрему за гашење пожара и дизалицу коју до сада нису имали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана