Узгој птица у БиХ пред гашењем

Anadolija
Узгој птица у БиХ пред гашењем

Сарајево - Златко Велић, предсједник “Орнитолошког клуба Бањалука 1952”, тврди да је узгајивача све мање и мање, а да љубитељи птица улажу властита средства како би одржали хоби у којем нема зараде

Златко Велић, предсједник “Орнитолошког клуба Бањалука 1952”, љубитељ и узгајивач птица, каже да је овај хоби у Босни и Херцеговини пред гашењем и да друштво то не смије дозволити.

“Разлог је свима нама наочиглед познат; држава каква год да је, нема времена да се бави оваквим периферним стварима. То је жалосно јер кад тај хоби изумре тешко га је вратити и оспособити да поново крене”, испричао је Велић екипи Анадолу Агенцy (АА).

Према његовим ријечима, дјеца и млади желе да виде, чују и додирну птице, што је основа за касније бављење овим хобијем, а уколико не буду имали прилику за то, нема шансе да их једног дана узгајају.

Сматра да се друштво мора издићи изнад политике каква траје у посљедњих тридесетак година и окренути се финансијама, а када се ту постигне успјех, биће много боља ситуација за овај хоби.

“Нама треба пет, шест хиљада КМ годишње. Није то никакав новац на државном нивоу, али ми немамо нити једну банку. Боримо се својим средставима, сналазимо како знамо и умијемо и одржавамо тај хоби, али све нас је мање и мање и ако се овако настави угасиће се овај хоби. Доћи ће на тако поразне гране да неће вриједити никоме”, казао је Велић.

Нагласио је да су птице људима занимљиве од почетка свијета и ако су постојале до сада зашто не би и даље

Велић, сада пензионер, узгајањем птица - канаринаца, штиглица и цајзли, бави се дванаестак година. У дворишту његове породичне куће у Бањалуци налази се волијера у којој пјевају разне врсте канаринаца, зелени и плави, те бијели и жути, изебела и сатине. У претходном периоду, након парења излегли су се и млади, а Велић је екипи АА показао и женку магелан цајзли која је лежала на сићушним јајима. Мужјак, шаренији и атрактивнији од женке, због склоности да полупа јаја у гнијезду, раздвојен је у кавез поред женкиног.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана