Umro akademik Momčilo M. Ristić

Glas Srpske
Umro akademik Momčilo M. Ristić

Beograd - Redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ i jedan od vodećih jugoslovenskih tehnologa i utemeljivač nauke o materijalima u Srbiji akademik Momčilo M. Ristić preminuo je danas u 89. godini, saopšteno je iz SANU. Ristić je rođen je u Mrčajevcima, 27. jula 1929. godine.

Diplomirao je na Tehnološkom fakultetu Tehničke velike škole u Beogradu 1954. godine, a doktorirao na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1962. godine.


Bio je redovni profesor univerziteta u Beogradu, Nišu i Kragujevcu i naučni savjetnik Instituta tehničkih nauka SANU, a stekao je veliki ugled u međunarodnim okvirima.

Osnivač je Beogradske škole sinterovanja, a pod njegovim rukovodstvom odbranjene su 53 doktorske disertacije, više od stotinu magistarskih teza, kao i specijalizacije brojnih mladih naučnika iz Srbije i inostranstva.

Za dopisnog člana Odjeljenja tehničkih nauka SANU izabran je 21. marta 1974, a za redovnog 12. decembra 1985. godine.

Bio je inostrani član Ruske akademije nauka i Nacionalne akademije nauka Ukrajine i član van radnog sastava Makedonske akademije nauka i umjetnosti.

Dobitnik je brojnih domaćih i inostranih priznanja, kao što su Srebrna plaketa grada Beograda za 1975. godinu, Plaketa Univerziteta u Nišu, Plaketa Njemačke akademije nauka, Međunarodna Frenkeljeva nagrada, Plaketa Lihaj univerziteta u Pensilvaniji /SAD/, Plaketa Maks Plank instituta, Počasna diploma Kijevskog politehničkog instituta.

Dobitnik je priznanja kao što su Počasna diploma Međunarodnog instituta za nauku o sinterovanju, Zlatna značka Saveza inženjera metalurgije Poljske, Povelja i plaketa Elektronskog fakulteta u Nišu, Povelja i plaketa Centra za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu, Povelja Srpskog hemijskog društva, Plaketa Naučnog centra za elektronske materijale u Varšavi.

Ristić će biti kremiran na Novom groblju u Beogradu u utorak, 14. avgusta, u 15.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana