Udruženje Slovenaca „Lipa“ obilježilo 20 godina rada

Srna
Udruženje Slovenaca „Lipa“ obilježilo 20 godina rada

Prijedor - Tradicionalnom božićnom zabavom u Prijedoru završene su dvodnevne svečanosti kojima je Udruženje Slovenaca „Lipa“ obilježilo dvije decenije postojanja i rada u ovom gradu.

Završno veče obilježavanja ovog vrijednog jubileja počelo je sinoć u gradskom Pozorištu promocijom knjige „Naših 20 godina“ autora Alenke Uduč, te nastupom Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ „Golobar“ iz Bovca i ženske pjevačke grupe KUD-a „Milan Egić“ iz Brezičana.

Predsjednik Udruženja Slovnaca „Lipa“ Alenka Uduč, rekla je da je „Naših 20 godina“ njena četvrta knjiga koja se bavi nastajanjem i aktivnostima Udruženja.

„Riječ je o knjizi koja prigodnim tekstovima i fotografijama dokumentuje rad Udruženja Slovenaca od 1997. godine do danas, kroz posredovanje ili iniciranje brojnih susreta, kulturnih i sportskih manifestacija, posjete brojnih delegacija, studijske posjete i slično pa sve do bratimljenja gradova“, rekla je Udučeva.

Ona je učesnike akademije podsjetila da se Udruženje „Lipa“ svih ovih godina u Prijedoru bavi očuvanjem slovenačkog jezika, kulture, običaja, a postali su i most prijateljstva Prijedora s gradovima u Sloveniji kao što su Bovec, Novo Mesto, Kopar i drugi.

Ovom prilikom nagrađeni su svi zaslužni pojedinci, ustanove i organizacije koje su u proteklom periodu podržavale rad ovog prijedorskog udruženja.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović izjavila je da je Udruženje Slovenaca „Lipa“ jedno od najaktivnijih Udruženja nacionalnih manjina na području grada Prijedora.

„Možemo reći da imamo jednu izuzetnu međunarodnu saradnju na nivou lokalnih zajednica sa mnogo gradova i opština i to prije svega na kulturno-umjetničkom nivou, a za to su zaslužni upravo članovi ovog Udruženja“, rekla je Kasalovićeva.

Svečanosti obilježavanja jubileja Udruženja Slovenaca počele su u petak, kada je u Pozorištu Prijedor izvedena predstava „Arsen i stare čipke“ koju su izveli članovi Pozorišne grupe „Bc“ iz slovenačkog grada Bovec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana