U prnjavorskoj ergeli jasle pune do proljeća

B. R.
U prnjavorskoj ergeli jasle pune do proljeća

Prnjavor - Stajski objekti i ekonomija lipicanerske ergele “Vučijak” u prnjavorskom naselju Lužani izgledaju idilično i ovih jesenjih dana jer sezona ispaše i dalje traje, a na desetine lipicanerskih ljepotana svakodnevno je na pašnjacima.

U poslovodstvu ergele ističu da je završena glavna sezona prikupljanja hrane za zimski period. Angažovanjem svih 12 zaposlenih radnika uskladištene su znatne količine sijena.

- Završena je i žetva zobi, tako da ćemo imati na raspolaganju i dovoljne količine zrnaste hrane do proljeća. Svjesni smo da bismo bez vlastitog angažovanja sa strepnjom čekali zimske mjesece - kaže direktor ergele Miroslav Milanković.

Ergela trenutno ima oko 90 grla svih starosnih kategorija, ali će taj broj premašiti stotinu jer u decembru na svijet počinje da stiže podmladak. To je najveseliji period tokom godine, a ovaj put očekuje se petnaestak nestašnih mališana.

Radnici najstarijeg prnjavorskog preduzeća, osnovanog 1946. godine, uređuju stajska odjeljenja uoči redovnog detaljnog godišnjeg pregleda lipicanera, kada se utvrđuje zdravstveno stanje i kondiciona sposobnost konja.

                                                                                                      

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana