У породица Кузмановић Весели строј пале већ 164 године

Бране Радуловић
У породица Кузмановић Весели строј пале већ 164 године

Прњавор - Имање породице Кузмановић у прњаворском селу Гусак Гајеви са 2.670 стабала сврстава се међу највеће воћњаке у бањалучкој регији, а прадјед Тешо, који је традицију производње ракије почео прије 164 године, био би поносан на бурад пуну ракије и бројне медаље које је побрала.

Ова година због прољећног мраза није била родна па ће у бурадима бити знатно мање ракије, али домаћини поручују да нема разлога за бригу.

- У процесу производње ракије ове сезоне биће тек седамдесетак казана, што је симболично у односу на 630 казана, колико сам имао претходних година. Међутим, нисам забринут, јер на залихама имам око 12.000 литара ракије - каже домаћин Радивоје Кузмановић.

Најзаступљенија је шљивовица, а производи и ракију од грожђа, смокава, крушака и вишања.

У овој надалеко познатој породици поносни су на традицију казанџијског посла, који је још 1853. године започео прадјед Тешо. Касније су посао наслиједили његови потомци Вид, Бранко и Радивоје.

Пету генерацију предводиће Радивојева кћерка Бојана, студент треће године Правног факултета. Да би што боље упознала ову дјелатност Бојана се уписала на Технолошки факултет.

- Заједно са мајком Горданом помажем у домаћинству, а повремено идем са родитељима и на разне сајмове. Иза нас је 201 представљање, а припремамо се и за наступ на сајму у Бањалуци средином мјесеца - каже Бојана.

На породичном имању Кузмановићи су ових дана организовали десету "Казанијаду", која је и овај пут окупила неколико стотина гостију из бројних општина Републике Српске.

Заједно са десетинама пуних буради, Кузмановићи су у породичној кући отворили и трофејну салу, са великим бројем пехара, признања и 15 златних медаља освојених у протеклом периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана