У хајку на вукове ишло 1.000 ловаца

Милош Васиљевић
У хајку на вукове ишло 1.000 ловаца

Бањалука - Дубок снијег и хладноћа нису ишли наруку око 1.000 ловаца који су у суботу кренули у хајку на вукове у Агином Селу код Бањалуке, гдје је одржана десета ловачко-туристичка манифестација "Дани вука Чемерница 2018.".

Овакво вријеме је ипак добро дошло звијерима које су успјеле да умакну нишанима искусних ловаца из Републике Српске, БиХ, Србије, Хрватске, Словеније, Аустрије и Њемачке. Иако није било одстрела, ловци нису крили задовољство због учешћа у хајци и боравку у природним љепотама планина Чемерница и Тисовац, гдје веселе атмосфере није мањкало. Након повратка из лова дружење је настављено уз богат културно-умјетнички програм, ручак, томболу и музику.

- Имамо велику подршку Владе Републике Српске. Надам се да ће ловство у наредних неколико година засијати у пуном сјају - казао је предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић који је ловочуварима из бањалучке регије уручио ловачке униформе.

Подршку ловцима пружили су и предсједник Српске Милорад Додик, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић, те посланик у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић.

- Ловни туризам се може још развијати и јачати нашу привреду, а ово је једно лијепо дружење и добра прилика да се окупимо - рекао је Додик.

Влада Републике Српске препознала је капацитете ловног туризма и из буџета издвојила 400.000 марака. Из Ловачког савеза истичу како ће овај новац, прије свега, бити искоришћен за унос дивљачи, ловне објекте, те спречавање штете у пољопривреди коју причињавају дивље животиње.

"Дане вука Чемерница" организовало је Ловачко удружење "Змијање" Бањалука, а под покровитељством Ловачког савеза РС, Туристичке организације Бањалука и компаније "м:тел". Предсједник ЛУ "Змијање" Дарко Ћулум је истакао да ова манифестација из године у годину све више расте.

- Манифестација на првом мјесту има за циљ развој ловног туризма и промоцију природних љепота бањалучке регије, док је сам ловачки успјех на другом мјесту - казао је Ћулум.

"Јеловка" поносна на резултате

Ловачко удружење "Јеловка" из Масловара код Котор Вароша обиљежило је у суботу још једну успјешну годину традиционалном ловачком вечером, коју је приредило за више од 300 својих чланова и гостију. Предсједник ЛУ "Јеловка" Слободан Жупљанин рекао је да су у 2017. остварили планиране активности на развоју и унапређењу ловства.

- Иако се у јавности стиче другачији утисак, одстрел је најмањи дио наших активности и били смо посвећени заштити дивљачи и изградњу ловачких објеката - казао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана