У Тузли оборена четири Гинисова рекорда

klix.ba
У Тузли оборена четири Гинисова рекорда

Мирсад и Ирма Нокто из Босне и Херцеговине те Жарко Јанковић из Црне Горе данас су својим умјећима бројне Тузлаке остављали без даха. Наиме, у спортској дворани Мејдан у Тузли је уприличена манифестација под називом „Дан Гинисових рекорда“ у оквиру које је група спортиста надмашила тренутне рекорде у четири официјелне категорије.

Мајстор борилачких вјештина и селектор WuShu Кунг фу репрезентације БиХ Мирсад Нокто данас је оборио два свјетска рекорда.

Овај 49-годишњи Тузлак првенствено је урадио 103 склека у минути чиме је надмашио Швицарца Романа Досенбаха који је држао свјетски рекорд у овој дисциплини са 101 склеком.

Такође, на Ноктином стомаку разбијено је 16 плоча сипорекса чекићем тежине 6,30 килограма за 4,22 секунде чиме је с мјеста свјетског рекордера потиснут Али Бахшетепé из Турске на чијем стомаку је исто урађено за 4,74 секунде.

„Без обзира колико у неку руку нама дјеловало једноставно, овдје су у питању изузетно захтјевни рекорди. У цијелу ову причу ме увео Мухамед Кахримановић који држи 12 свјетских рекорда и који је чврсто вјеровао за мене“, изјавио је Мирсад за klix.ba.

Највећу пажњу присутних плијенила је Мирсадова кћерка, 13-годишња Ирма Нокто која је за 60 секунди у штиклама, ударцима ногом изнад главе, успјела пробити 39 балона чиме је убједљиво надмашила Њемицу Ану Марие Петзолт која је држала свјетски рекорд с 18 балона.

„Заиста је прелијеп осјећај бити нова свјетска рекордерка. Мјесец дана сам се припремала и било је изузетно напорно, али труд се на самом крају исплатио“, казала је Ирма за klix.ba.

Жарко Јанковић из Црне Горе оборио је рекорд Аустријанца Адема Дуласа у разбијању сипорекс плоча лактом при томе држећи јаје у руци, које у коначници није смјело пукнути.

Наиме, Јанковић је разбио 82 плоче за 9,74 секунде док је ранији рекорд износио 78 плоча.

Јанковић се за овај подвиг припремао два и по мјесеца, а како нам је рекао, у овој дисциплини и најмања грешка може довести до изузетно јаког бола у руци, а самим тим и озбиљне повреде.

„Изузетно су битни техника, концентрација, а снага дође сама по себи на крају. Најбитније је то да за неких 18 секунди пукну плате, а ја сам успио у свему томе много раније“, рекао је Јанковић.

Обарање Гинисових рекорда у четири категорије одвијало се под будним оком представника Њемачког института за Гинисове рекорде (РИД) Мухамеда Кахримановића, који дуги низ година живи и ради у Њемачкој и власника 12 Гинисових свјетских рекорда.

Обарању свјетских рекорда претходио је Кахримановићев шоу програм у оквиру којег је руком разбијао кокосове орахе, бетонске и дрвене плоче, али и каменице.

У оквиру данашње манифестације која је привукла пажњу великог броја посјетитеља уприличен је и богат пратећи програм, односно плесне тачке и презентације разних борилачких вјештина.

Као организатор „Дана Гинисових рекорда“ се потписује тузлански Ving Tchun Кунг фу клуб „Пантер“, уз почасно покровитељство Свјетске асоцијације Гинисових рекорда, Њемачког института за Гинисове рекорде, Спортског савеза града Тузла и Факултета за тјелесни одгој и спорт Универзитета у Тузли.

Иначе, ово није први пут да се у току ове године обарају Гинисови рекорди у Тузли.

Прошлог мјесеца на Тргу Слободе у овом граду направљен је највећи бурек и порција ћевапа у БиХ, а да ли су ова два традиционална јела ушла у књигу рекорда још увијек није познато, с обзиром на то да се чекају званични резултати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана