У Пелагићеву поново бојкотују наставу: Сметају им уџбеници на ћирилици

М. Л.
У Пелагићеву поново бојкотују наставу: Сметају им уџбеници на ћирилици

Пелагићево - Након што је дјеци хрватске националности у Горњој Трамошници у Пелагићеву омогућено да хрватски језик и вјеронауку изучавају по плану и програму Посавског кантона, њихови родитељи су поново бојкотовали наставу, а морала је да реагује и полиција.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић прошле седмице одобрио је да дјеца имају националну групу предмета, иако их је само четворо, али да се осим хрватског језика и вјеронауке, сви предмети изучавају по плану и програму РС.

Директор ОШ "Васо Пелагић" Олга Лазић каже да је проблем настао када су им понудили бесплатне уџбенике из математике, музичког и природе и друштва.

- Родитељ једног ученика, Иво Камењашевић је бацао те књиге по учионици и викао да његово дијете неће учити ћирилицу. Није дозволио учитељици да објасни нити да ради свој посао, због чега је реаговала полиција - каже Лазићева.

Камењашевић тврди да је договор са министром прекршен и за све криви Лазићеву. Он је додао да је двоје родитеља већ одлучило да своју дјецу пошаље на наставу у ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана