Турнир и промоција књиге у славу свештеномученика страдалог у сребреничком селу Крњићи 1992. године

Срна
Турнир и промоција књиге у славу свештеномученика страдалог у сребреничком селу Крњићи 1992. године

Сребреница - Турниром у малом фудбалу код цркве у Топлици, у славу свештеномученика Бобана Лазаревића страдалог 5. јула 1992. године у сребреничком селу Крњићи, данас су настављени “Петровдански дани”, који се традиционално одржавају у Сребреници.

У оквиру овог програма представљен је и пројекат “Душу нису узели” Мире Лолић Мочевић, те књига “Затирање Срба у 20. вијеку” доктора историјских наука Драге Мастиловића.


Мочевићева је рекла да је пројекат “Душу нису узели”, који се састоји од књиге и документарног филма, урађен уз стручну помоћ професора Мастиловића.

Према њеним ријечима, 59 свједока из српских породица које су доживјеле страдања у три рата у прошлом вијеку говорило је о тим страдањима широм БиХ.

Мочевићева је истакла да је, осим страдња у Херцеговини и на Дрини, мање познато масовно српско страдање на подручју Бихаћа и у још неким крајевима у вријеме фашистичке Независне државе Хрватске у Другом свјетском рату.

Говорећи и књизи “Затирање Срба у 20. вијеку”, Мастиловић је рекао да је то научна синтеза дуготрајног процеса затирања православља западно од Дрине започетог у 19. вијеку.

Мастиловић је рекао да је у великој мјери користио страна документа о усташким злочинима и да су се и монструозности тих злочина ужасавали италијански и њемачки војници.

“НДХ је измијенила демографску слику БиХ на штету Срба што се не смије забораваљати. Морамо о томе говорити, цијенити жртве, зауставити егзодус младих и повећати наталитет код српског народа западно од Дрине да не би дошло до потпуног затирања Срба, а једина гаранција опстанку је Република Српска”, поручио је Мастиловић.

“Петровдански дани” званично се отварају вечерас у 20.00 часова.

“Петровдански дани” организују се у знак сјећања на 69 српских жртава убијених на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице, као и на све српске жртве у посљедњем рату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана