Turisti se žale na boje i traže nepostojeću plažu

Cvija Mrkonjić
Turisti se žale na boje i traže nepostojeću plažu

Banjaluka - Zaposleni u turističkim agencijama u Srpskoj često se susreću sa sitničavim klijentima koji im zadaju glavobolju žaleći se na bizarne stvari poput nejednakih fuga u kupatilu, dosadnih komšija, gužvi na plaži, ali nije rijetkost i da traže sobe u kojima sunce zalazi u tačno određeno vrijeme i pješčanu plažu tamo gdje i ne postoji.

U agenciji "Hepi travel" iz Bijeljine kažu da se uvijek nađu sitnice na koje nisu mogli uticati ni agencija ni hotel, a na koje se putnici žale. U najvećem broju slučajeva te kritike nemaju nikakve veze sa uplaćenim aranžmanom.

- Ljudi se često žale na vremenske prilike, gužve na plaži, neljubazne mještane, ali imali smo i pritužbe da fuge u kupatilu nisu bile jednake, da su komšije dosadne i da je bilo paučine ispod kreveta - navode u ovoj agenciji.

Podsjećaju da zahtjeve klijenata agencija piše kao napomenu, a da od hotela zavisi da li zahtjev može biti ispunjen.

- Imali smo slučaj da klijent zahtijeva sobu sa sunčane strane u kojoj sunce zalazi u tri časa popodne. Jedan par je tražio da im obezbijedimo ekstremno veliku sobu, jer im je dijete nemirno i voli da trčkara, a drugi par je stavio u napomenu da dijete koje je navedeno na rezervaciji još nije rođeno te da će ime djeteta javiti kada se ono rodi - kažu u "Hepi travelu".

U gradiškoj agenciji "Sidro" takođe se susreću sa nesvakidašnjim pritužbama i zahtjevima klijenata. Jednima su sobe prevelike, drugima premalene, a trećima smeta šuštanje vode iz cijevi ili to što na televizoru nema određenog programa.

- Najviše problema stvaraju nam putnici koji žele da sjede na prvom sjedištu, pa neki čak nude i protivusluge samo da im obezbijedimo prednje sjedište - kažu u "Sidru" i dodaju da je ponekad teško objasniti da autobusi nemaju toliko prednjih sjedišta.

Navode i da su se prilikom jednog putovanja putnici u autobusu čak posvađali, jer je sa jedne strane bilo toplije.

- Jedna gospođa je željela da ljetuje kao i prethodne sezone u istom objektu u Igalu, ali da joj obezbijedimo pješčanu plažu u blizini sobe - navode u "Sidru" i dodaju da su mnogo vremena izgubili objašnjavajući da su u Igalu sve plaže kamene ili od blata i da ne mogu obezbijediti pješčanu plažu ako ne želi da promijeni destinaciju.

U agenciji "Istra turs" u Doboju kažu da je bilo slučajeva da klijenti naprave problem tvrdeći da klima ne radi ili da nema tople vode, a zapravo nisu znali da uključe klimu ili puste toplu vodu.

- Jedan bračni par se žalio zbog sobe koja je bila smještena pored lifta, pa im je zvuk lifta ometao san. Imali smo i primjedbu u vezi sa bojom zidova u sobi, jer su klijenti htjeli da umjesto u žutu soba bude okrečena u zelenu boju - kažu u "Istra tursu".

U banjalučkoj agenciji "Sebastijan" navode da su im se jednom prilikom klijenti žalili da je temperatura u njihovoj sobi bila niža od temperature u susjednoj sobi.

Ozbiljni vozači

Dokle sežu žalbe putnika potvrđuje primjer iz agencije "Sebastijan".

- Nakon jednog putovanja putnici su nam se žalili da se vozači tokom cijelog puta nisu nasmijali - kažu u turističkoj agenciji "Sebastijan" i dodaju da su im pokušali objasniti da vozače treba razumjeti, jer rade naporan posao i da je najvažnije da su bezbjedno putovali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana