Trebinje: Sjeverac otjerao ribu

Ratomir Mijanović
Trebinje: Sjeverac otjerao ribu

Trebinje - Tradicionalnim druženjem ribolovaca i ljubitelja prirode uz riblji kotlić i roštilj kod ribolovačke kuće u Lastvi proteklog vikenda počela je ribolovna sezona na vodama kojima gazduje Sportsko-ribolovno društvo Trebinje.

Jak sjeverac, prohladno i za ribolov prilično nepovoljno vrijeme, nije obeshrabrilo najstrastvenije ribolovce. Među njima je bila i jedna dama Eržika Kovač, koja se ribolovom bavi već tri i po decenije.

- To se ne može porediti ni sa čim, to je za mene najljepši način da provedem vrijeme. Kakvo je to zadovoljstvo znaju samo ribolovci. Inače, ovdje ima dosta ribe - strugača, šarana, pastrmke… - kaže Eržika.

Miroslavu Čučkoviću, kako sam priznaje, Trebišnjica je drugi dom.

- Ribolov je oduvijek bilo popularan na Trebišnjici. Obala je uvijek bila puna. Nekada je bilo više kupača, danas je više ribolovaca. Iako je vjetrovito i riba nije baš najbolje "radila", prvog dana sezone dosta je bilo ribolovaca na vodi -  kaže Čučković.

Predsjednik Sportsko-ribolovnog društva Trebinje Miroslav Ninić ističe da redovnim akcijama poribljavanja ovo društvo nastoji da očuva riblji fond. Dodaje da Trebinjci često nisu ni svjesni kakvo su vode Trebišnjice i njenih jezera bogatstvo za sve ljubitelje prirode.

Naglašava da je krivolov na Bilećkom jezeru i dalje veliki problem čije rješavanje zahtijeva i bolje tehničko opremanje ribočuvarske službe.

- Krivolova je uvijek bilo i uvijek će ga i biti. Ima savjesnih ribara, koji se pridržavaju pravila, ali nažalost, ima i onih drugih. Nama je najveći problem to što nemamo dovoljno opremljene ribočuvare. Trebao bi nam brži čamac, a i kombi je već u trošnom stanju -  dodaje Ninić.

Poribljavanje

Miroslav Ninić ističe da su lani vode Trebišnjice i njenih jezera obogatili sa oko 400.000 komada mlađi kalifornijske i potočne pastrmke.

- U ovoj godini samo u Bilećko jezero ubačeno je 150.000 komada ove dvije vrste ribe, dok je 15.000 komada mlađi potočne pastrmke pušteno u rijeku Trebišnjicu - istakao je Ninić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana