Требиње: Родбина запослених у Дому здравља не плаћа партиципацију

Ведрана Кулага
Требиње: Родбина запослених у Дому здравља не плаћа партиципацију

Бањалука - Чланови породица запослених у требињском Дому здравља лани нису плаћали партиципацију за прегледе, а то је само један у низу пропуста због којих је та здравствена установа добила негативно мишљење Главне службе за ревизију јавног сектора РС

.Због непостојања прописане процедуре у вези са наплатом партиципације и уплате на благајни, ревизори се нису могли увјерити у тачност исказаних прихода по основу наплаћене партиципације за обављене услуге у амбулантама породичне медицине, консултантско-специјалистичким амбулантама и амбуланти хитне медицинске помоћи. Исказани приходи по основу наплаћене партиципације износе 83.044 КМ, а највише је убрано у 15 амбуланти породичне медицине - 34.622 КМ.

Ревизори су утврдили мањак у благајни од 13.568 марака у односу на евидентирани износ за обављене услуге путем информационог система у 15 амбуланти породичне медицине. Уочено је да полози у благајну од наплаћене партиципације не садрже извјештаје са структуром наплаћених услуга те неосновано ослобађање од плаћања партиципације чланова породице особља Дома здравља и Опште болнице.

Пропуста је било и приликом исплате плата запосленима у Дому здравља којих је лани било и више него што је утврђено систематизацијом и критеријумима за запошљавање. Наиме, ревизори су утврдили вишак девет доктора медицине, два доктора стоматологије, 12 медицинских сестара и техничара, три возача и фармацеутског техничара.

- Трошкови за бруто плате више су исказани за трошкове бруто накнада зарада за годишњи одмор, рад у дане државних празника, боловање на терет послодавца у износу од 649.515 КМ. Исплату плата запослених у Дому здравља не прате уплате припадајућих доприноса и пореза - навели су ревизори и додали да је било пропуста и у обрачуну плата начелника служби.

Према мишљењу ревизора, стање исказане непокретне имовине у књигама не одражава и власничко право јер имовина није укњижена у земљишне књиге и друге јавне регистре.

Примједбе

Дом здравља Требиње је доставио примједбе на Нацрт извјештаја о ревизији финансијских извјештаја за прошлу годину. Ревизори су оцијенили да примједбе таквог карактера не могу битније утицати на налазе и закључке, нити мишљење главног ревизора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана