Tišina ušuškala neprocjenjivo blago

Milijana Latinović
Tišina ušuškala neprocjenjivo blago

Šamac - Žaba češnjarka, barska kornjača, kolonija čaplji-gakova, zatim riba sunčanica te patka njorka, samo su neke od zanimljivih i rijetkih vrsta nastanjenih u močvari Tišina kod Šamca, jednom od ugroženih eko-sistema u RS od neprocjenjive vrijednosti.

Prisustvo ovih vrsta u Tišini, udaljenoj oko tri kilometra od Šamca, utvrdili su istraživači banjalučkog Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta. Kompleksi bara Mala Tišina, Velika Tišina i Odmut nalaze se na desnoj obali Save, a povezane kanalima predstavljaju mozaik močvara, vlažnih livada i tršćaka.

Koordinator projekta "Inventarizacija i uspostavljanje monitoringa biodiverziteta s ciljem zaštite bare Tišina u poplavnom području rijeke Save" Jovica Sjeničić ističe da su močvare u Srpskoj i BiH najugroženiji eko-sistemi.

- Sav živi svijet Tišine i Odmuta je ugrožen jer nema kontakta sa rijekom Savom, a prekinut je i dotok podzemnih voda zbog dugogodišnjeg taloženja mulja - kazao je Sjeničić.

Naglašava da su ove močvare nepresušna riznica rijetkih biljnih i životinjskih vrsta te da će, ako se uskoro ne učini nešto na njihovoj zaštiti, doživjeti sudbinu mnogih močvara koje su uništene uglavnom zbog ljudskog nemara.

- Izgradnjom adekvatne infrastrukture koja neće narušiti prirodne potencijale, Tišina može postati i značajan turistički resurs - dodao je Sjeničić. 

O značaju močvare najbolje svjedoče mještani ovog kraja. Starina Nikola Paležnica, koji je na pragu devete decenije, pamti vrijeme kada je močvara bila izvor prihoda za četvrtinu stanovništva ovog kraja.

- Od trske koja raste u močvari pravile su se razne korpe, a od korparstva je živjelo mnoštvo porodica. Danas ovaj zanat izumire baš kao i močvara - ispričao je Paležnica.

Direktor Turističke organizacije RS Nada Jovanović ističe da su močvare poput Bardače i Tišine veliki turistički potencijali Srpske u koje je potrebno uložiti mnogo kako bi bili sačuvani.

Šta je do sada otkriveno u bari Tišina

200 vrsta biljaka

110 vrsta ptica

17 vrsta riba

11 vrsta vodozemaca i gmizavaca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana