Тишина ушушкала непроцјењиво благо

Милијана Латиновић
Тишина ушушкала непроцјењиво благо

Шамац - Жаба чешњарка, барска корњача, колонија чапљи-гакова, затим риба сунчаница те патка њорка, само су неке од занимљивих и ријетких врста настањених у мочвари Тишина код Шамца, једном од угрожених еко-система у РС од непроцјењиве вриједности.

Присуство ових врста у Тишини, удаљеној око три километра од Шамца, утврдили су истраживачи бањалучког Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета. Комплекси бара Мала Тишина, Велика Тишина и Одмут налазе се на десној обали Саве, а повезане каналима представљају мозаик мочвара, влажних ливада и тршћака.

Координатор пројекта "Инвентаризација и успостављање мониторинга биодиверзитета с циљем заштите баре Тишина у поплавном подручју ријеке Саве" Јовица Сјеничић истиче да су мочваре у Српској и БиХ најугроженији еко-системи.

- Сав живи свијет Тишине и Одмута је угрожен јер нема контакта са ријеком Савом, а прекинут је и доток подземних вода због дугогодишњег таложења муља - казао је Сјеничић.

Наглашава да су ове мочваре непресушна ризница ријетких биљних и животињских врста те да ће, ако се ускоро не учини нешто на њиховој заштити, доживјети судбину многих мочвара које су уништене углавном због људског немара.

- Изградњом адекватне инфраструктуре која неће нарушити природне потенцијале, Тишина може постати и значајан туристички ресурс - додао је Сјеничић. 

О значају мочваре најбоље свједоче мјештани овог краја. Старина Никола Палежница, који је на прагу девете деценије, памти вријеме када је мочвара била извор прихода за четвртину становништва овог краја.

- Од трске која расте у мочвари правиле су се разне корпе, а од корпарства је живјело мноштво породица. Данас овај занат изумире баш као и мочвара - испричао је Палежница.

Директор Туристичке организације РС Нада Јовановић истиче да су мочваре попут Бардаче и Тишине велики туристички потенцијали Српске у које је потребно уложити много како би били сачувани.

Шта је до сада откривено у бари Тишина

200 врста биљака

110 врста птица

17 врста риба

11 врста водоземаца и гмизаваца

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана