Теологија дјевојкама дража од медицине

Радмила Ђевић
Теологија дјевојкама дража од медицине

Фоча - Ширење вјерских и духовних видика кроз теологију одавно више није резервисано искључиво за мушкарце, а припаднице љепшег пола све се чешће одлучују за богословију као свој животни позив.

Студије на Православном богословском факултету "Свети Василије Острошки" у Фочи, који је једини у РС, лани су похађале 54 жене, од чега њих 39 на Православној теологији, а остатак на Богословско-пастирском програму. У академској 2017/2018. години од укупно 430 бруцоша уписано је пет жена.

Теологија је постала и животни позив за Милицу Лукић из Фоче, која је медицинску литературу замијенила духовним књигама. Лукићева је четврта година Богословског факултета и каже да се ниједног тренутка није покајала због свог избора.

- Напуштање медицинских и опредјељење за богословске науке изазвало је доста чуђења у мом окружењу. Нису изостале ни предрасуде да теологију као науку изучавају мушкарци. То је било чудно свима, међутим, када су видјели колико уживам на овом факултету, прихватили су то и схватили да сам то заправо ја. Мој момак, а данас и супруг, наставио је да студира медицину, ја сам се окренула теологији. Данас и сам каже да ће он лијечити тијело, а ја душу, и тако ћемо бити на корист друштву - испричала је Лукићева.

По завршетку студија вољела би, како каже, да буде вјероучитељица.

- Вољела бих да предајем вјеронауку у школи, видим се у томе, али нека даљи слијед мојих животних догађаја буде Божја промисао, ја ћу бити као и до сада задовољна - истиче Лукићева.

Са ништа мање оптимизма и задовољства о теологији говори и Фочанка Слађана Ћуковић, студенткиња треће године Богословског факултета.

- Свима нама православним хришћанима заједничко је да желимо да усавршавамо вјеру и знање о вјери, али и трагамо за смислом. Да будемо и вјерници и добри људи. Ми као лаици немамо некада толики увид у то, шта је вјера, шта нам нуди и открива, што се може сазнати управо кроз изучавање теологије. Управо због тога сам се и опредијелила за овај факултет - прича Ћуковићева.

Након што четворогодишње студирање приведе крају, Ћуковићева планира да се упише и на мастер студије на овом факултету. Жеља јој је да такође предаје вјеронауку у школи.

- Све наравно даље зависи од могућности и повољности које будем имала. Вољела бих предавати вјеронауку, учити младе нараштаје о вјери, приближити им православље и суштину вјере - рекла је ова млада Фочанка.

Широки видици

Милица Лукић каже да је теологија изузетно занимљива наука која даје одговоре на бројна питања, о смислу, животу, непролазности и наука која је у вези са бројним другим наукама.

- Захваљујући теологији имате широк поглед на свијет, а и духовно се градите и сазријевате у данашњем свијету у којем се инстант живи и у којем је битна инстант срећа - додала је Лукићева, којој се изузетно допада свестрани приступ настави које практикују професори фочанског Богословског факултета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана