Susret bivših maturanata u Potočanima kod Prnjavora

Brane Radulović
Susret bivših maturanata u Potočanima kod Prnjavora

Prnjavor - Dan koji su godinama priželjkivali nekadašnji polaznici Osnovne škole "Miloš Crnjanski" u Potočanima dočekali su u vedrom raspoloženju, zagrljajima, poljupcima, obnavljajući uspomene na ranu mladost.

Prije tri decenije rastali su se od ustanove koja postoji već 102 godine, da bi se sada prvi put okupili i makar i nakratko sjetili osam godina školovanja.

- Stigla sam iz Njemačke, gdje živim i radim i ovo mi je najznačajniji događaj posljednjih godina. Neizmjerno sam srećna jer sam neke od svojih drugara vidjela prvi put poslije 30 godina - kaže Vesna Ignjatić, koju je obradovao i susret sa nekadašnjim nastavnicima Vidom Popadić, Slavkom Davidović, Alijom Osmančevićem, Nedeljkom Milanovićem... Inicijator okupljanja bio je Željko Jotanović sa nekoliko drugara.

- Nije bilo lako pronaći sve naše kolege iz tog vremena. Bilo nas je 64 maturanta iz dva odjeljenja, ali je mnogo njih krenulo u bijeli svijet. Drago nam je da smo svi uspješni, napredni ljudi, a za takve naše vrijednosti zaslužni su, naravno, i naši nastavnici - rekao je Jotanović.

U Italiji je već dvadesetak godina Gojko Ćetojević, kome je odmor dobrodošao da obiđe rodno selo, porodicu, prijatelje, a sve je upotpunio susretom sa drugarima.

- Pa i nismo se za ovih 30 godina mnogo promijenili. Bez problema sam prepoznao svakog iz učionice. Vrijeme je brzo prošlo, ali su uspomene ostale - veli Ćetojević.

Učesnici potočanskog okupljanja dogovorili su se da se ubuduće češće sreću, možda svakog ljeta, jer mnogo toga za tri decenije od rastanka ostalo je "neobrađeno" u veselim razgovorima i podsjećanjima na sve brojne zgode i nezgode koje su imali tokom osmogodišnjeg školovanja.

Nastavnik

Iako u poodmaklim godinama, nekadašnji nastavnik srpskohrvatskog jezika Alija Osmančević iz Banjaluke rado  se odazvao pozivu da prisustvuje proslavi jubileja.

- Ništa me ne bi moglo spriječiti da se nađem sa svojim đacima. U Potočanima sam radio 25 godina i to mi je najljepši period radnog vijeka. Ova generacija takođe mi je ostala u ugodnom sjećanju, jer su bili poslušna, vrijedna i poštena djeca. Kao i ostale kolege nastavnici, ponosan sam na njih - zborio je stari nastavnik Osmančević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana