Сусрет бивших матураната у Поточанима код Прњавора

Бране Радуловић
Сусрет бивших матураната у Поточанима код Прњавора

Прњавор - Дан који су годинама прижељкивали некадашњи полазници Основне школе "Милош Црњански" у Поточанима дочекали су у ведром расположењу, загрљајима, пољупцима, обнављајући успомене на рану младост.

Прије три деценије растали су се од установе која постоји већ 102 године, да би се сада први пут окупили и макар и накратко сјетили осам година школовања.

- Стигла сам из Њемачке, гдје живим и радим и ово ми је најзначајнији догађај посљедњих година. Неизмјерно сам срећна јер сам неке од својих другара видјела први пут послије 30 година - каже Весна Игњатић, коју је обрадовао и сусрет са некадашњим наставницима Видом Попадић, Славком Давидовић, Алијом Османчевићем, Недељком Милановићем... Иницијатор окупљања био је Жељко Јотановић са неколико другара.

- Није било лако пронаћи све наше колеге из тог времена. Било нас је 64 матуранта из два одјељења, али је много њих кренуло у бијели свијет. Драго нам је да смо сви успјешни, напредни људи, а за такве наше вриједности заслужни су, наравно, и наши наставници - рекао је Јотановић.

У Италији је већ двадесетак година Гојко Ћетојевић, коме је одмор добродошао да обиђе родно село, породицу, пријатеље, а све је употпунио сусретом са другарима.

- Па и нисмо се за ових 30 година много промијенили. Без проблема сам препознао сваког из учионице. Вријеме је брзо прошло, али су успомене остале - вели Ћетојевић.

Учесници поточанског окупљања договорили су се да се убудуће чешће срећу, можда сваког љета, јер много тога за три деценије од растанка остало је "необрађено" у веселим разговорима и подсјећањима на све бројне згоде и незгоде које су имали током осмогодишњег школовања.

Наставник

Иако у поодмаклим годинама, некадашњи наставник српскохрватског језика Алија Османчевић из Бањалуке радо  се одазвао позиву да присуствује прослави јубилеја.

- Ништа ме не би могло спријечити да се нађем са својим ђацима. У Поточанима сам радио 25 година и то ми је најљепши период радног вијека. Ова генерација такође ми је остала у угодном сјећању, јер су били послушна, вриједна и поштена дјеца. Као и остале колеге наставници, поносан сам на њих - зборио је стари наставник Османчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана