Strani lovci bez trofeja

Radmila Đević
Strani lovci bez trofeja

Foča - Strani lovci sve više odustaju od lova u RS, jer još svoje trofeje ne mogu da prevoze preko granice, zato što BiH nije do kraja regulisala odluke CITES konvencije kojima se to odobrava.

BiH je još 2008. potpisala Konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES), ali se još čeka njeno sprovođenje. Da nije tako, lovni turizam donosio bi ogromne prihode, a strani lovci sa svih meridijana ne bi napuštali naša lovišta.

Upravo su administrativne prepreke uzrok što u lovištu "Bakić", kojim gazduje ŠG "Maglić" Foča, strani lovci ne dolaze u onoj mjeri u kojoj su zainteresovani za odstrel.

- Lovni turizam bio bi još popularniji da zakonska regulativa BiH nije prepreka, jer strani lovci mogu da love, ali ne i da izvoze svoje trofeje. Čekanje samo otežava stvar, lovci odlaze u druge zemlje, namnožava se divljač, smanjuju se šanse za prihode - kazao je šef RJ za lov pri ŠG "Maglić" Bojan Paprica i dodao da je strancima lov na našim područjima strast, međutim, izazov prestaje kada čuju da trofeje ne mogu da nose sa sobom.

- Jedino oni koji kuće imaju u BiH mogu da love i trofeje ostavljaju na našim prostorima. Takvih imamo dosta, ali svima im smeta ta prepreka. Jer šta je lovac bez trofeja  - istakao je Paprica.

On je rekao da su stranci najzainteresovaniji za lov na medvjeda, ali i za odstrel divokoza, vukova, tetrijeba.

U NP "Sutjeska" su rekli da su obogatili ponudu da bi privukli strane lovce, uprkos problemima sa trofejima.

- Veliko je interesovanje lovaca, najčešće dolaze u grupama iz RS, Srbije, Hrvatske, a stranci putem agencija. Zbog toga smo opremili tri lovačke kuće na našem lovištu - kazao je direktor NP "Sutjeska" Zoran Čančar i dodao da bi lovni turizam prerastao u tradiciju da nije problema sa zakonom.

- Svi čekamo da to na nivou države bude regulisano, jer tako bi lov i lovni turizam dobili još veći značaj, a i prihodi bi bili značajniji - kazao je Čančar.

Uskoro usvajanje odluke

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kažu da je izrađen Nacrt odluke o implementaciji CITES konvencije, te da je proslijeđena entitetima na mišljenje.

- U toku je završno usaglašavanje i uskoro se očekuje usvajanje na Savjetu ministara - rekli su u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana