Страни ловци без трофеја

Радмила Ђевић
Страни ловци без трофеја

Фоча - Страни ловци све више одустају од лова у РС, јер још своје трофеје не могу да превозе преко границе, зато што БиХ није до краја регулисала одлуке CITES конвенције којима се то одобрава.

БиХ је још 2008. потписала Конвенцију о међународној трговини угроженим врстама дивљих животиња и биљака (CITES), али се још чека њено спровођење. Да није тако, ловни туризам доносио би огромне приходе, а страни ловци са свих меридијана не би напуштали наша ловишта.

Управо су административне препреке узрок што у ловишту "Бакић", којим газдује ШГ "Маглић" Фоча, страни ловци не долазе у оној мјери у којој су заинтересовани за одстрел.

- Ловни туризам био би још популарнији да законска регулатива БиХ није препрека, јер страни ловци могу да лове, али не и да извозе своје трофеје. Чекање само отежава ствар, ловци одлазе у друге земље, намножава се дивљач, смањују се шансе за приходе - казао је шеф РЈ за лов при ШГ "Маглић" Бојан Паприца и додао да је странцима лов на нашим подручјима страст, међутим, изазов престаје када чују да трофеје не могу да носе са собом.

- Једино они који куће имају у БиХ могу да лове и трофеје остављају на нашим просторима. Таквих имамо доста, али свима им смета та препрека. Јер шта је ловац без трофеја  - истакао је Паприца.

Он је рекао да су странци најзаинтересованији за лов на медвједа, али и за одстрел дивокоза, вукова, тетријеба.

У НП "Сутјеска" су рекли да су обогатили понуду да би привукли стране ловце, упркос проблемима са трофејима.

- Велико је интересовање ловаца, најчешће долазе у групама из РС, Србије, Хрватске, а странци путем агенција. Због тога смо опремили три ловачке куће на нашем ловишту - казао је директор НП "Сутјеска" Зоран Чанчар и додао да би ловни туризам прерастао у традицију да није проблема са законом.

- Сви чекамо да то на нивоу државе буде регулисано, јер тако би лов и ловни туризам добили још већи значај, а и приходи би били значајнији - казао је Чанчар.

Ускоро усвајање одлуке

У Министарству спољне трговине и економских односа БиХ кажу да је израђен Нацрт одлуке о имплементацији CITES конвенције, те да је прослијеђена ентитетима на мишљење.

- У току је завршно усаглашавање и ускоро се очекује усвајање на Савјету министара - рекли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана