Štrajkom u Domu zdravlja u Vlasenici traže zarađene plate

Milijana Latinović
Štrajkom u Domu zdravlja u Vlasenici traže zarađene plate

Vlasenica - Radnici Doma zdravlja u Vlasenici juče su ponovo stupili u generalni štrajk, jer uprava ove zdravstvene ustanove nije ispunila njihov zahtjev za isplatu svih zaostalih plata, putnih troškova i doprinosa.

Zaposleni, njih 72, ističu da će u narednih 12 dana, koliko po zakonu mogu štrajkovati, liječiti samo hitne slučajeve.

- Dobili smo jutros platu za maj, ali to nije dovoljno da riješimo svoje dugove. Radnici su na ivici egzistencije i tražili smo da nam budu uplaćene još bar dvije plate da prekinemo štrajk - rekla je juče predsjednica Štrajkačkog odbora vlaseničkog Doma zdravlja Vladanka Vlačić i dodala da im uprava sada duguje šest plata i 20 odsto aprilske plate. Ona ističe da je jedino rješenje koje nude nadležni smanjenje broja radnika.

- To bi značilo da će 35 radnika ostati bez posla. Mi tražimo zarađene plate i uplatu doprinosa da možemo da se liječimo - istakla je Vlačićeva.

Kaže da rukovodstvo ustanove nema sluha za njihove probleme.

- Pokušali smo da se dogovorimo sa direktoricom Doma zdravlja Jagodom Petrović, ali smo istjerani iz kancelarije - tvrdi Vlačićeva.

Petrovićeva demantuje navode zaposlenih da su istjerani iz njene kancelarije.

- To nije istina i radnici veoma dobro znaju da ja nemam odakle da ispunim sve njihove zahtjeve. Dobili su jednu platu od decembarske tranše, to je sve što ja mogu i tako sam im i rekla - rekla je Petrovićeva i dodala da se radi na sistematizaciji, prema kojoj bi smanjenjem broja zaposlenih bilo omogućeno normalno funkcionisanje zdravstvene ustanove.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić ističe da se za zaposlene u ovoj zdravstvenoj ustanovi mora naći neko rješenje.

- Za vrijeme mandata sadašnje direktorice zaposleno je devet radnika. Oni koji su stekli uslove za penziju čekaju uplatu doprinosa pa da se penzionišu. Očigledno je da se rukovodstvo Doma zdravlja ne snalazi u vođenju ustanove i zatražio sam od načelnika opštine smjenu direktorice. Čekam njegov odgovor - rekao je Granulić i dodao da vlasenički medicinari rade u nehumanim uslovima, jer nemaju grijanja.

Zaposleni u vlaseničkom Domu zdravlja organizovali su generalni štrajk i početkom novembra.

Blokada računa

Petrovićeva kaže da je Poreska uprava RS Domu zdravlja u Vlasenici na inicijativu ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Dragana Bogdanića odblokirala račun.

- Nismo izmirili obaveze prema Poreskoj upravi koje imamo, ali nam je zahvaljujući inicijativi ministra skinuta blokada. Poreze i doprinose nismo isplatili za četiri plate - rekla je Petrovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana