Stop motornim vozilima u centru grada!

Srna
Stop motornim vozilima u centru grada!

Prijedor - Svjetski dan bez automobila obilježen je u Prijedoru obustavom saobraćaja u ulicama uže gradske zone.

Učenici osnovnih škola "Desanka Maksimović", "Branko Ćopić" i "Petar Kočić" na Trgu majora Zorana Karlice nosili su poruke kojima se skreće pažnja odraslim sugrađanima na značaj očuvanja zdrave životne sredine.

Najmlađi članovi Tekvondo kluba "Ljubija" svojim vježbama opomenuli su sugrađane da bavljenjem nekim od sportova ili šetnjom umjesto vožnje automobilom mogu učiniti mnogo za svoje zdravlje.

Rudarski institut Prijedor ovim povodom je postavio stanicu za monitoring kojom će se mjeriti kvalitet vazduha u užem centru grada za vrijeme obustave saobraćaja.

Auto-moto društvo Pprijedor je, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, odustalo od organizovanja takmičenja odraslih i djece u vožnji bicikla i rolera.

"Dan bez automobila" obilježava se u okviru Evropske nedjelje mobilnosti, a ove godine pod motom "Naše ulice - naš izbor". Ovim motom želi se apelovati na lokalne zajednice da urbanističko uređenje gradskih sredina bude više u službi građana i da u infrastrukturnim projektima bude više onih koji se odnose na izgradnju biciklističkih staza i šetališta.

Od 11.00 do 14.00 časova saobraćaj je bio zatvoren u dijelovima ulica Miloša Obrenovića, Jovana Raškovića, Nikole Pašića, Zanatske i Svetosavske.

Lokalna zajednica Prijedor je 2002. godine potpisala povelju "U grad bez automobila" čime se svrstala u grupu od više od hiljadu evropskih gradova koji 22. septembar obilježavaju kao dan nekorištenja automobila i promovisanja alternativnih vidova saobraćaja u svrhu očuvanja životne sredine. /kraj/kp/da /foto//

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana