Сточари траже веће премије за тов свиња

Д. С.
Сточари траже веће премије за тов свиња

Бањалука - Савез удружења пољопривредних произвођача РС затражио је од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске да за ову годину премија за тов свиња буде 60 КМ по утовљеном грлу, а за држање крмача 150 КМ по грлу, како би били конкурентни произвођачима из Брчко дистрикта и ФБиХ.

Осим тога, Савез је од надлежних затражио да испоштују договор за 2017. годину који подразумијева да премија за тов свиња буде 40 КМ по утовљеном грлу, а за држање крмача 100 КМ по грлу.

- Ако се узме у обзир да ови подстицаји у ФБиХ и Брчко дистрикту износе 60, односно 150 КМ, онда није тешко закључити да је са подстицајима од 30, односно 70 КМ које смо ми добили немогуће бити конкурентан у производњи свињског меса - истакли су у савезу.

Додали су да је смањен интерес за тов свиња у Српској, што потврђује и податак да прасад за тов из Европске уније није увезао ниједан субјекат из Српске и да су сва прасад, која су увезена по царинским олакшицама у БиХ, отишла мимо РС.

У Министарству пољопривреде рекли су да ће се о захтјевима пољопривредника огласити након што буду завршени разговори о правилнику о подстицајима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана