Старачки дани и болест у рогатичког Дома за старија лица Сунце лакши уз друштво

С. М.
Старачки дани и болест у рогатичког Дома за старија лица Сунце лакши уз друштво

Рогатица - Да се старачки дани и болест лакше подносе у друштву, доказ су и штићенице Дома за старија лица "Сунце", које је судбина спојила у овој установи.

Душанка Јагодић, рођена 1920. у горажданском селу Брекови, највећи дио живота провела је у Драгочави код Фоче. Дане сада крати са 91-годишњом Аном Васковић, која је већину тешког живота провела у Дрецељу код Кладња, као и 55-годишњом Сокочанком Јањом Маловић, коју је болест приковала за инвалидска колица. Задовољне су пажњом особља, медицинском његом и друштвом у дому.

Бака Душанка је са супругом Луком, који је умро 1989. године, стекла сина и кћерку. Никад није озбиљније боловала и зато, кад је дошла у Дом, није имала здравствени картон. Здравље јој је још доста добро, а мало су је "издале" ноге и слух, па јој, како рекоше у Дому, треба "преводилац" да чује.

Сличне је судбине и бака Ана, која је из Кладња избјегла 1992. и са супругом Јовом се скрасила у Хан Пијеску. Родила је, прича она, три сина и двије кћерке, а већ пет година је удовица. И она је у ову установу дошла без здравственог картона.

Прије више од пола године станарка Дома постала је и Јања.

- Разбољела сам се 2000. године. Љекари су ме годинама погрешно лијечили од дискус херније, а ја сам заправо обољела од мултипле склерозе. Стоодстотни сам инвалид, па ми туђа услуга треба 24 сата и нађох је овдје у Дому - прича Јања. Захваљујући односу особља и осталим штићеницима, ова инжењерка пољопривреде каже да је сада друга особа.

- Чврсто сам одлучила да се борим за живот. Циљ ми је да устанем на ноге и проходам - каже Јања, некада активна одбојкашица сарајевског "Жеље", којој је побједа у крви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана