Stara srpska kuća u Starom Brodu kod Višegrada čuva sjećanje na 6.000 žrtava

Sreten Mitrović
Stara srpska kuća u Starom Brodu kod Višegrada čuva sjećanje na 6.000 žrtava

Višegrad - Konture budućeg muzeja za 6.000 Srba koje su ustaše u aprilu 1942. godine ubile i bacile u Drinu, već se naziru, iako je od polaganja kamena temeljca u Starom Brodu kod Višegrada prošlo tek desetak dana.

Radovima je zadovoljan i mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je posljednja dva dana boravio na području opštine Višegrad. Uz posjetu manastiru Dobrun i Crkvenoj opštini Višegrad obišao je i Gradsku kuću u Andrićgradu i Spomen-kompleks u Starom Brodu, kojom prilikom je, kako je rekao protojerej Dragan Vukotić, dao blagoslov nastojanjima da ovaj kompleks bude doveden do kraja.

Protojerej Vukotić je dodao da je preduzetnik Ljubiša Racković ustupio svoju mašinu da bi bilo obavljeno planiranje terena za muzej i njegovu okolinu, a protekle sedmice održana je radna akcija kojoj se odazvalo više od 20 ljudi.

- Tada je urađena takozvana "mrtva ploča" za zgradu muzeja. Uz to, na plac su već dopremljeni potrebni blokovi i ostali građevinski materijal za podrumske prostorije - dodao je Vukotić.

Sredstva je obezbijedila Crkvena opština Višegrad, a ako bude poštovan dogovor sa predstavnicima Vlade RS i načelnicima opštine Rogatica, Višegrad i Srebrenica u vezi sa obezbjeđenjem novca za ostale radove, objekat bi mogao da bude završen u rekordnom roku.

Muzej bi svjetlost dana mogao ugledati za Mladence, 22. marta dogodine, jer je već pripremljena muzejska postavka o stradanju Srba sa Romanije, Olova, Kladnja, Han Pijeska, Sokoca, Rogatice i boričkog platoa, kao i nekih sela višegradske opštine, u proljeće ratne 1942. godine. Muzej je projektovan u stilu stare srpske kuće iz ovih krajeva sa otvorenim trijemom prema rijeci.

Sveštenik Vukotić kaže da se potreba za gradnju muzeja iskazala proteklih godina, posebno od osveštanja Spomen-kompleksa starobrodskim žrtvama 2014. godine, kada su posjete ovom srpskom stratištu postale česte.

- Samo lani ovo mjesto je posjetilo oko 5.000 građana Srbije i Republike Srpske. Na gradnju obavezuje i sve veće interesovanje potomaka stradalih za ovo mjesto pijeteta, da i na ovaj način čuva sjećanje na stradale - dodao je Vukotić.

O ustaškom zločinu na Drini poslije Drugog svjetskog rata se pola vijeka ćutalo, čuvajući bratstvo i jedinstvo. Pisac Momir Krsmanović je prvi progovorio o ovom događaju u knjizi "Teče krvava Drina".

Postavka

Sveštenik Dragan Vukotić je naglasio da će u muzeju biti izložena stalna postavka.

- U toj postavci će biti prikazani dokumenta i fotografije srpskih stratišta od Sarajeva do Starog Broda na kojima su ustaške legije sa Jurom Francetićem na čelu ubile prateći zbjeg od 10.000 ljudi, žena i djece - istakao je Vukotić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana